Arş. Gör. Gökçe Uzgören “Dayanıklı Şehirler İçin Doğa Temelli Çözümler” Başlıklı Eğitime Katıldı
Arş. Gör. Gökçe Uzgören, MARUF ’21 (Marmara Urban Forum ’21) kapsamında düzenlenen, “Dayanıklı Şehirler İçin Doğa Temelli Çözümler (Nature Based Solutions for Resilient Cities)” başlıklı eğitime katıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören, 3 Ekim 2021 tarihinde, Marmara Belediyeler Birliği tarafından organize edilen MARUF ’21 (Marmara Urban Forum 2021)’de, “Dayanıklı Şehirler için Doğa Temelli Çözümler (Nature Based Solutions for Resilient Cities)” başlıklı eğitime katıldı.
Doğa tabanlı çözümler (DTÇ); yeşil çatı/duvar/koridor, kent parkları, nehir restorasyonu gibi kaynağını doğadan alan, çevresel, sosyal ve ekonomik faydalar sağlayan uygun maliyetli uygulamalardır. Bu eğitimin amacı, DTÇ'nin dayanıklı şehirlerin oluşturulmasına nasıl katkı sağlayabileceğine dair genel bir bakış açısı sunmaktır. Eğitimde farklı DTÇ türleri, bu çözümlerin zorlukları ve faydaları konuşulmuş ve iyi uygulama örnekleri sunulmuştur. Eğitimin içeriğinde AB finansmanlı Horizon 2020, Naturvation araştırma projesi Urban Nature Atlas (Kentsel Doğa Atlası) bulguları baz alınmıştır.
WWF Cities’in küresel lideri Dr. Jennifer Lenhart ve Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) Çevre Bilimleri ve Politikaları Bölümü araştırmacılarından Prof. Dr. Laszlo Pinter, Dr. Dora Almassy, Attila Kotana, Sara Maia ve Judit Baros tarafından verilen eğitimin programı şu şekildedir:
-
Giriş
-
Dayanıklı kentler inşa etme hedefindeki küresel amaçlar bağlamında kentsel sürdürülebilirliğin zorluklarını ele almak
-
Kentlerde doğa tabanlı çözümlere genel bakış: DTÇ nedir; türleri, ele alabilecekleri zorluklar, sunabilecekleri etkiler/faydalar nelerdir?
-
Urban Nature Atlas ve iyi uygulama örnekleri
-
DTÇ uygulama örnekleri: o Tianjin Eco-City'de yeşil altyapı (Tianjin, Çin) o Audi Hungaria'da arıcılık (Győr, Macaristan) o Singapur parklarında, hastanelerinde ve huzurevlerinde Terapötik Bahçecilik (Singapur) o BAM: Biblioteca degli Alberi di Milano (Milano, İtalya) o CERES Community Environment Park (Melbourne, Avustralya)
-
Doğa tabanlı şehirler: WWF'in katılımı
-
Soru & Cevap
Arş. Gör. Gökçe Uzgören, eğitim ile ilgili düşüncelerini şu şekilde paylaştı:
“Şehirlerdeki sürdürülebilirlik sorunlarını aşmada bir yöntem olarak benimsenen doğa temelli çözümlere ilişkin farklı ülkelerdeki örnekleri alanında uzman araştırmacılardan dinlemek, kendi ülkemizde bulunan şehirlerde de neler yapabileceğimize dair bir bakış açısı kazandırdı. Özellikle İstanbul gibi birçok kentsel sorun ile baş etmeye çalışan metropollerde çevresel, sosyal ve ekonomik faydalar sağlayan doğa temelli çözümlerin üretilmesi oldukça önemli. Bunun yolu ise doğal kaynakların korunarak gelecek nesillere aktarılmasından geçiyor. Ayrıca aldığım bu eğitimin ileride gerçekleştirmeyi planladığım kent çalışmaları için de çok yararlı olacağını düşünüyorum. Tüm eğitimcilere verdikleri bilgilerden ötürü teşekkür ederim.”