Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’ndan Yeni Yayın!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nun yeni makalesi yayınlandı.
Çirişoğlu’nun Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde “Kaz Etinin Türk Gastronomi’sindeki Yeri” başlıklı araştırması yayınlandı. Çalışmada kaz etinin gastronomik değeri,  Anadolu’da kaz eti ile yapılan yöresel yemekler, kaz eti ve diğer etlerin besin değerleri üzerine bilgiler verdi. Bununla birlikte çalışmada, kaz eti yemeklerine ait unutulmaya yüz tutmuş veya tanıtılmaya ihtiyaç duyan reçetelerin oluşturulması ve fotoğraflanması sürecinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile iş birliği içerisinde olunması ve özellikle en çok yetiştiriciliğin yapıldığı ve tüketimin olduğu Kars, Ardahan gibi iller için İl Müdürlüklerinin ve mutfak kültürünün tanıtımının yapılması, turistlerin ziyaret ettiği “Go Turkey” gibi diğer tanıtım unsurlarının web sayfalarında kaz etine yer verilmesi gerektiği gibi önerilerde bulunuldu.

Makalenin özetinden:

“Kaz eti gerek uluslararası mutfaklar gerekse Türk mutfağında geleneksel olarak kullanılan bir besin olarak her daim gastronomik bir değer taşımıştır. Bu çalışmanın amacı, Yöresel Anadolu mutfaklarında yer alan kaz eti yemeklerini tanıtmak, kaz eti yemeklerine ait sürdürülen geleneklerin tanınmasına katkıda bulunmak ve Gastronomik bir değer olarak kaz eti yemeklerini kayıt altına alarak gelecek kuşaklara bu değerlerin aktarılmasını sağlamaktır. Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye genelinde geleneksel kaz eti yemeklerinin ve kaz etinin pişirme tekniklerinin bilinmesi için yeterli kayıt olmadığı, restoran menülerinde kaz etine rastlanmadığı, kaz etinin merkezinde bulunduğu yöresel geleneklerin varlığına rağmen bu gelenek ve etkinliklerin yeterli düzeyde tanıtımının yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak konunun yetiştiricilikten pazarlamaya kadar geniş bir yelpazede incelenmesi gerektiği, kaz yetiştiriciliğinde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve teknik eksikliklerin giderilmesi sonrasında Türk mutfağı için gastronomik bir değer olan kaz etinin tanınırlığının arttırılması için turizm faaliyetlerinde bulunulması önerilmektedir.”

Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nu tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.

Makale künyesi aşağıdaki gibidir:

Çirişoğlu, E. (2022). The Place of Goose Meat in Turkish Gastronomy. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(11), 2102-2107.
 
Makalenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.


Haberler

Tüm Haberler