İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nun yeni makalesi yayınlandı.
Çirişoğlu’nun Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde “Kaz Etinin Türk Gastronomi’sindeki Yeri” başlıklı araştırması yayınlandı. Çalışmada kaz etinin gastronomik değeri, Anadolu’da kaz eti ile yapılan yöresel yemekler, kaz eti ve diğer etlerin besin değerleri üzerine bilgiler verdi. Bununla birlikte çalışmada, kaz eti yemeklerine ait unutulmaya yüz tutmuş veya tanıtılmaya ihtiyaç duyan reçetelerin oluşturulması ve fotoğraflanması sürecinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile iş birliği içerisinde olunması ve özellikle en çok yetiştiriciliğin yapıldığı ve tüketimin olduğu Kars, Ardahan gibi iller için İl Müdürlüklerinin ve mutfak kültürünün tanıtımının yapılması, turistlerin ziyaret ettiği “Go Turkey” gibi diğer tanıtım unsurlarının web sayfalarında kaz etine yer verilmesi gerektiği gibi önerilerde bulunuldu.
Makalenin özetinden:
“Kaz eti gerek uluslararası mutfaklar gerekse Türk mutfağında geleneksel olarak kullanılan bir besin olarak her daim gastronomik bir değer taşımıştır. Bu çalışmanın amacı, Yöresel Anadolu mutfaklarında yer alan kaz eti yemeklerini tanıtmak, kaz eti yemeklerine ait sürdürülen geleneklerin tanınmasına katkıda bulunmak ve Gastronomik bir değer olarak kaz eti yemeklerini kayıt altına alarak gelecek kuşaklara bu değerlerin aktarılmasını sağlamaktır. Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye genelinde geleneksel kaz eti yemeklerinin ve kaz etinin pişirme tekniklerinin bilinmesi için yeterli kayıt olmadığı, restoran menülerinde kaz etine rastlanmadığı, kaz etinin merkezinde bulunduğu yöresel geleneklerin varlığına rağmen bu gelenek ve etkinliklerin yeterli düzeyde tanıtımının yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak konunun yetiştiricilikten pazarlamaya kadar geniş bir yelpazede incelenmesi gerektiği, kaz yetiştiriciliğinde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve teknik eksikliklerin giderilmesi sonrasında Türk mutfağı için gastronomik bir değer olan kaz etinin tanınırlığının arttırılması için turizm faaliyetlerinde bulunulması önerilmektedir.”
Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nu tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.
Makale künyesi aşağıdaki gibidir:
Çirişoğlu, E. (2022). The Place of Goose Meat in Turkish Gastronomy. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(11), 2102-2107.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yazısı Hotel Restaurant ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Arş. Gör. Eda Türkay, kısa film projesi Aç Açına ile 35. Ankara ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Doğan’ın “An Investigation into ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) ve Bulgaristan’daki Shumen Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından düzenlenen uluslararası karma resim sergisi, Bulgaristan’ın Nikola Marinov Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, Görme Engelliler İçin Sesli Kitap ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerinden Elif Kurt ve Feymenur Yılmaz ÇAP yapmaya hak kazandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ve öğretim elemanları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını mutfakta muffinler yapıp okula ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Sanat Galerisi, Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Nuri Sezer'in sanat ve eğitim alanında 45 yılı aşkın birikimini yansıttığı "YaşArt" ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Emel Çirişoğlu, Gıda ve Tarım Sektöründe Etki Odaklı ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Gelişime İlham Olan Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında, 30 Ekim 2024'te İstanbul Modern’deki Chiharu Shiota’nın “Dünyalar Arasında” ...