Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’ndan Bildiri Sunumu!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Emel Çirişoğlu, II. Uluslararası Aşçı Dede Ateşbâz-ı Velî Sempozyumu’nda bildiri sunumu gerçekleştirdi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyumda; Gastronomi, Yemek Kültürü, Görsel Sanatlar ve Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Mevlevi Mutfağı, Selçuklu ve Osmanlı Mutfağı gibi gastronomi ve turizm ile ilişkili konu başlıkları yer aldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiş olan II. Uluslararası Aşçı Dede Ateşbâz-ı Velî Sempozyumuna bu yıl İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Arş. Gör. Emel Çirişoğlu katıldı. 23-24-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen kongrenin 24 Eylül saat 10.00’da Doç. Dr. Yalçın Tükel’in başkanlığında gerçekleşen oturumuna katılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanı Çirişoğlu, oturumda “Gastronomi Konulu Belgesellerin İncelenmesi: Yiyeceğin Serüveni Örneği” başlıklı bildirisini sundu.
 
Bildiri özetinden;

 
“Belgeseller, belli bir konu hakkında çarpıcı bir biçimde bilgi aktaran filmlerdir. Bu filmler, kimi zaman analitik bir tarzda yalnızca bilgi aktarırken kimi zaman bir tutum veya görüşü eleştirme üzerine kurgulanabilir. Belgesel çeşitlerine bakıldığında özellikle Türk medyasında gastronomi konulu belgesellerin sayısında son beş yılda bir artış gözlemlenmiştir. Sadece Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Belgesel kanalında dört ayrı gastronomi konulu belgesel (Şefin Özel Konuğu, Bir Aş Hikâyesi, Çırak, Yiyeceğin Serüveni) yayınlanmaktadır. Özel kanallarda ise yine birbirinden farklı şekillerde kurgulanan belgesel çeşitlerine rastlamak mümkündür. Gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda sayıları günden güne artan gastronomi konulu belgeseller, ülkelerin gastronomik kimliklerini yansıtmada en etkili iletişim araçlarından biri olarak görülmektedir. Gastronomi konulu belgesel sayısındaki bu artış, bu belgesel çeşitlerini inceleme gerekliliğini getirmiştir. Nitekim bu belgeseller, araştırmacılar için çokça araştırma sorusu doğurmaktadır. Örneğin; “Gastronomi konulu belgeseller kaç kategoride incelenebilir? Bu belgeseller ülkelerin gerçek gastronomik kimliğini yansıtmakta mıdır?, Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün tercih edilme durumu ve gastronomi konulu belgeseller arasında bir ilişki olabilir mi?” gibi pek çok araştırma sorusu geliştirilebilir. Bu araştırma sorularının cevapları içinse gastronomi konulu belgeseller zengin bir veri kaynağına sahiptir. Bu araştırma da gastronomi konulu belgesellerin ülkelerin gerçek gastronomik kimliğinin yansıtılıp yansıtılmadığının ortaya konulması ve Türk Mutfağının nasıl aktarıldığının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında TRT’de yayınlanan “Yiyeceğin Serüveni” belgeseli örneklem olarak kabul edilmiştir. Söz konusu belgeselin 52 farklı bölümden oluşması çalışmayı kendi içinde sınırlandırma ihtiyacını gerektirmiştir. Birbirinden farklı gıdaların konu alındığı toplam 52 bölüm içerisinden pastacılık ve unlu mamul içerikli 24 bölüm araştırmaya dâhil edilmiştir. İki araştırmacı tarafından en az iki kez izlenen bölümler MAXQDA nitel veri analizi programı ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular kapsamında,  konunun ilgili alan yazına önemli katkılar sağlayacağı ve belgesel inceleme çalışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir.”

Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nu tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.


Haberler

Tüm Haberler