Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Eda Çekemci’den Kitap İnceleme Yazısı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Araştırma Görevlisi Eda Çekemci’nin kitap inceleme yazısı, Art/icle Sanat ve Tasarım Dergisi’nde yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde çıkan hakemli dergi Art/icle Sanat ve Tasarım Dergisi’nde, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Araştırma Görevlisi Eda Çekemci’nin kitap inceleme yazısı yayımlandı. Bölüm akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’a ait, “Bilimin Sineması: Postmodern Bilim, Bilimkurguyu Nasıl Değiştirdi?” başlıklı kitabın inceleme yazısını kaleme alan Çekemci, yazısında kitabın literatürdeki yerini değerlendirdi.

Çekemci, Doruk Yayınları’ndan çıkan ve yazar Emre Doğan’ın 2021 yılında Postmodern Dönemde Bilimsel Bilginin Başkalaşımı ve Amerikan Bilim Kurgu Sineması adıyla kabul edilen doktora tezine dayanan Bilimin Sineması kitabını bölümlere ayırarak incelemiştir. Temel üç bölümden oluşan ve her ana bölüm kendi içerisinde alt başlıklara ayrılarak derinleştirilen kitap, uzun soluklu bir araştırmanın çıktısı olarak ele alınmıştır.

Kitabın kapsamlı içeriğini akıcı bir dille sunmayı tercih eden yazar Emre Doğan’ın, okuyucusunu bilimsel bilgiye ve bilimkurguya dair bir keşifte olma hissiyle baş başa bıraktığını savunan Çekemci, çalışmanın literatürdeki önemli bir boşluğu doldurduğunu vurgulamıştır.
 
İncelemeden Bir Pasaj

“Dilin yapısı itibariyle parçalı, felsefenin yapısı itibariyle öznel ve geçişli olması kitapta ele alınan pek çok kavramın net, tek ve doğrudan bir karşılığının olmamasına yol açmaktadır. Bilimin Sineması bu anlamda, modern, postmodern, modernizm, postmodernizm, modernite, postmodernite, bilim, bilimsellik, bilimkurgu gibi tek ve sabit bir tanımla açıklanması mümkün olmayan kavramları içermesiyle dağınık olma riski taşıyan bir yapıdadır. Bu anlamda kavramlara dair hiçbir bilgisi olmayanlar için ilk elden doğru bilgiye ulaşma, kavramlara dair doğru bilinen yanlışlara sahip okurlar için doğru bilgiye yönelme olanağı sağlayan Bilimin sineması, kavramları olabildiğince anlaşılır bir temelde aktararak dağınıklık riskini ortadan kaldırmaktadır (…) Modern-modernizm-modernite ve postmodern-postmodernizm-postmodernite kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı, bilimin teknoloji ile neredeyse eş anlamlı tutulduğu birçok yanlış kaynak arasında, özenle kavramlar arasındaki ayrımları ve ilişkileri sunan Bilimin Sineması, bilim kültürü boşluğunu doldurmak adına önemli bir adımdır.”

Arş. Gör. Eda Çekemci’yi çalışmasından ötürü tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Haberler

Tüm Haberler