Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Başak Lâle “Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Lisansüstü Tez Sunumları Etkinliğinde” Tez Sunumunu Gerçekleştirdi

İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lâle Lisansüstü Tez Sunumları Etkinliğinde “Su İle İlişkili Cumhuriyet Dönemi Ankara Gazinolarını Yeniden Okumak: Göl Gazinosu Üzerine Mekânsal Bir İnceleme” başlıklı tez sunumunu gerçekleştirdi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lâle Lisansüstü Hacettepe Üniversitesi Tez Sunumları Etkinliğinde “Su İle İlişkili Cumhuriyet Dönemi Ankara Gazinolarını Yeniden Okumak: Göl Gazinosu Üzerine Mekânsal Bir İnceleme” başlıklı tez sunumunu 24 Aralık 2021 tarihinde saat 10.00’da zoom platformu üzerinden gerçekleştirdi.

Arş. Gör. Başak Lale, Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladığı yüksek lisans tez çalışmasında, 2000’lerle beraber yok olan ve tarihin arka planında kalmış gazino eğlence pratiklerine Ankara üzerinden odaklanmıştır. Ankara özelinde modern eğlence anlayışının ve sosyal öğretilerin halka tanıtıldığı birer okul gibi işleyen bu yapıların, dönemin kurak bir kasaba görünümündeki Ankara’sında su ile birlikte kurgusuna odaklanmıştır. Çalışma, su ile ilişkili üç gazino yapısına eğilirken bunların içinden günümüze ulaşmış tek örnek olan Göl Gazinosu üzerinden yapılı çevresi ile hem mekânsal hem de sosyokültürel olarak yürütülmüş koruma önerileri ile sonlandırılmıştır.  Arş. Gör. Başak LALE sunuşu ile ilgili şu değerlendirmeleri yapmıştır:
 
Bir önceki eğitim/öğretim dönemlerinde tamamlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerinin hem enstitü akademisyenlerine hem de bölüm öğrencilerine tanıtıldığı etkinlik, özellikle son sınıf öğrencilerine, lisansüstü eğitimin ne gibi konulara, nasıl eğildiğini ve sonuç verilerinin neler olduğu konusunda önemli edinimler sağlamaktadır. Etkinlikte sunulan diğer tezler gibi, tamamlamış olduğum çalışmada amaç, yöntem, metot, elde edilen veriler ve sonuç değerlendirmeleri olarak analiz edilmiştir. Arşiv belgeleriyle destekli, detaylı bir literatür çalışması, saha incelemeleri ve biçimsel analiz üzerinden ilerlemiş olan tez çalışmasında; öncelikle şehir planlaması dahilinde su ögesinin projelendirilmesine değinilmiş ve gazino eğlence kültürünün Ankara özelinde ortaya çıkışı dönemler halinde; oluşum, altın çağ ve yok oluş olarak aktarılmıştır. Ardından, ele alınan gazinolar, odaklanılan su faktörü ile ilişkisi, su ile birlikte kurgulanmış üç örnek üzerinden analiz edilmiştir. Bu örnekler, Marmara Gazinosu, Çubuk Baraj Gazinosu ve Gençlik Parkı Göl Gazinosu olarak belirlenmiştir. Günümüze ulaşamamış iki örnek olan, Marmara Gazinosu ve Çubuk Baraj Gazinosu içinde konumlandıkları yapılı çevre ile geçmişten yıkıldıkları döneme kadar olan dönüşümleri bağlamında analiz edilmiştir. Son aşamada Göl Gazinosu ve Gençlik Parkı, geçmişten günümüze dönemler halinde geçirdikleri sosyal ve biçimsel değişim bağlamında analiz edilmiş ve güncel hali saha çalışmaları ile belgelenmiştir. Çalışma bu tekil ve su ile ilişkisi herhangi bir yapıdan daha üst düzey olan yapının, güncel hali üzerinden koruma önerileri ile sonlandırılmıştır. Tez aşamalarının bu derecede detaylı biçimde dinleyenlere aktarılmasını sağlaması bakımından etkinlik büyük önem taşımaktadır. Etkinlik koordinatörlerine, her yıl böyle önemli verilerin paylaşıldığı bir birlikteliği oluşturdukları ve beni de sunuşlara dâhil ettikleri için teşekkürü borç bilirim.”

Arş. Gör. Başak LÂLE’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Haberler

Tüm Haberler