Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Başak Lale’nin Görüş Yazısı Yayınlandı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale’nin “Mekân Temsilinde İdeolojinin Dünü ve Bugünü” Başlıklı Görüş Yazısı Arkitera’da Yayınlandı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale’nin “Mekân Temsilinde İdeolojinin Dünü ve Bugünü” başlıklı görüş metni Arkitera’da yayınlandı. Mekân temsilinin geçmişten günümüze değişimini ideolojik anlamda ele alan çalışma, bu okumanın geçmişin analizi kısmını, 1920-30 yılları arasında yayınlandığı bilinen, dönemin popüler mimarlık/iç mimarlık yayınlarından “House Garden”, “The Builder’s Journal”, “The Small Home”, “Keith’s Magazine” dergilerindeki belirli reklam afişleri üzerinden ilerletiyor. Çalışmanın günümüz kısmı için ise günümüzde mekân da dâhil olmak üzere çeşitli temsillerin seri paylaşım alanlarından olabilecek bir “sosyal medya kanalı” seçilmiş. Çalışma en genel hatları ile “mekân temsilinin bir ideolojisi olduğu ve bu ideolojinin de geçmişten günümüze değişen bir anlatısı” fikrine dayanıyor.

“Mekân temsilinin iç mimarlara söyleyecekleri var!” 

Lale, yıllardır keyifle takip ettiği ve alanla ilgili birçok şey öğrendiği bir dergide yayın yapmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Ülkenin en önemli mimarlık platformlarından birinin görüş yazısına ter vermesinin oldukça değerli olduğunu belirten Lale, bu imkânı sağlayan editörlere teşekkürlerini iletti.

Çalışmada yürütülen analiz sonucunda Lale, elde edilen bulguları ise şu şekilde aktarıyor:
“Tamamlanan incelemede ele alınan, 1920’ler/günümüz mekânsal temsil okumasında bariz ayrışmalar olması elbette kaçınılmaz. Bununla birlikte, iki dönem içinde temsilden okunan ideolojik değişimlerden, mekân üretiminin günümüz odağının insan değil de “nezih ve estetik hayat satın alımı” olduğu açık biçimde okunuyor. Bir başka değişle güncel olarak birçok kanaldan maruz kaldığımız “seri imge yağmuruna” mekânın üretimi de dâhil olmuş, 1920’lerde olduğu gibi sadece süreli yayınlarda yer almayıp, sosyal medya kanalları da dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda kendilerine yer bulmuştur. Her alanda olduğu gibi mekânsal temsil de bir seri üretim çağına dâhil olmuştur. Güncel temsil uygulamalarında, bu bağlamda, mekânın anlam kazanması için gerekli olan tek özne “insan” artık mekânın edilgen ögesi olmuş durumda. Bu anlamda mekân üretiminin büyük bir hızla metalaşma sürecinde olduğu günümüzde, temsilin, ‘aura’dan bağımsız bir imaja indirgendiği bir gelecek senaryosu akıllara gelmektedir” (URL1).

Görüşleri için Arş. Gör. Başak Lale’ye teşekkür eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale’nin “Mekân Temsilinde İdeolojinin Dünü ve Bugünü” başlıklı görüş metnine aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz:

URL1: https://www.arkitera.com/gorus/mekan-temsilinde-ideolojinin-dunu-ve-bugunu/


Haberler

Tüm Haberler