Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’in Makalesi Food and Health Dergisi'nde Yayımlandı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’in “İstanbul’da Satışa Sunulan Keklerde Yer Fıstığı Kalıntısının Araştırılması” başlıklı makalesi Food and Health dergisinde yayınlandı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’in "İstanbul’da Satışa Sunulan Keklerde Yer Fıstığı Kalıntısının Araştırılması” başlıklı makalesi Food and Health Dergisinin 7. Cildi, 4. sayısında yayınlandı.

Çalışmayla ilgili olarak Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin şunları dile getirmiştir:

“Araştırma, İstanbul ilinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, ambalajlı ve ambalajsız kek örneklerinde yer fıstığı kalıntısı aranması amaçlanmıştır. Amaca yönelik olarak İstanbul ilinin çeşitli yerlerindeki unlu mamul satış noktalarından ve marketlerden toplanan ambalajsız ve ambalajlı kek örneklerinden numuneler alınmıştır. Numuneler İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Laboratuvarları'nda gerekli analizlere tabi tutulmuştur. Halk sağlığını tehdit eden durumların ortadan kaldırılması için bu gibi çalışmaların daha fazla yapılması gerekliliği açısından çalışma önem arz etmektedir.”

Makale özetinden:

"Yer fıstığı, gıda alerjenleri içerisinde en tehlikeli olanıdır. Dolayısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölümcül gıda kaynaklı anafilaksinin en yaygın nedenidir. Yer fıstığı alerjisine sahip bireyler, yer fıstığı ile kontamine olan hammadde kullanımı, işleme sırasında çapraz bulaşma, ortak kullanılan ekipmanlardan kasıtsız alerjen taşınması, kasten katılma veya etiketleme kurallarına uyulmaması gibi durumlarda yer fıstığına maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bu çalışmada hem yer fıstığına alerjisi olan tüketici bireyleri hem de gıda üreticilerini bilinçlendirmek ve uyarmak adına İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile yer fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde yer fıstığı içermediği bildirilen 42 adet ambalajlı kek ve satıcı tarafından yer fıstığı içermediği beyan edilen 42 adet ambalajsız açık kek olmak üzere toplamda 84 adet kek örneği toplandı. Çalışmanın sonucunda ambalajlı kek örneklerinin sadece 1 adedinde (%2,4) 6,15 ppm; ambalajsız kek örneklerinin ise 6 adedinde (%14) 2,5 ppm ile 20 ppm miktarları arasında ve 10 adedinde de (23,8) 20 ppm’den daha fazla miktarda yer fıstığı kalıntısı taşıdığı tespit edildi. Ambalajlı ve ambalajsız olarak satışa sunulan kek örneklerinin değişik miktarlarda yer fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun olmadığı ve bundan dolayı da halk sağlığını tehdit edebileceği kanaatine varıldı."

Makaleye erişmek için buraya tıklayınız.


Haberler

Tüm Haberler