Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin Poster Bildirisi ile Kongreye Katılım Gösterdi!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin, 16-17 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen 23. Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Bilimsel Araştırma Kongresi’nde “Yeni Bir Bakış: Postbiyotik ve Paraprobiyotik” başlıklı poster bildirisini sunmuştur.

Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen kongre 2 gün boyunca devam etmiştir. Poster bildiriler kongrenin web sayfasında kongre boyunca sergilenmiştir.

Bildiri özetinden:

 
Günlük hayatın temposu insanları daha hızlı ve çabuk yaşamaya dolayısıyla sağlıksız beslenmeye yöneltmiştir. Son yıllarda oldukça yaygınlaşan hızlı ve hazır yemek alışkanlıkları tüketici sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Bu sebeple insanlar daha sağlıklı bir yaşam sürmek ve çağın yeni hastalıklarından (kalp, dolaşım sistemi ve obeziteye bağlı rahatsızlıklar) korunmak için doğal yollara başvurmaktadır. Bu durum, beraberinde tüketicilerin fonksiyonel gıdalara ve gıda takviyelerine yönelmesine neden olmuştur. Son 20 yıl içinde artış gösteren bu talebin bir sonucu olarak da probiyotik gıda ürünleri pazarı oldukça gelişmiştir.
 
Postbiyotikler ve paraprobiyotikler, sağlığa yarar sağlamak için bakteriyel canlılığın zorunlu olmadığı anlamına gelen terimlerdir. Mikroorganizmalar tarafından üretilen biyoaktif maddelere (fermantasyon metabolitleri) postbiyotik denir. Ayrıca mikrobiyel hücrenin parçalanması ile hücre içinden açığa çıkan ürünler de yine postbiyotik şeklinde isimlendirilmektedir.
Paraprobiyotikler ise “canlı olmayan probiyotikler” veya “aktif olmayan probiyotikler” olarak da bilinmekte ve aslında yeterli miktarda alındığında tüketicilere fayda sağlayan, mikrobiyel hücrelerdir. Hatta cansız probiyotikler veya hayalet probiyotikler şeklinde de isimlendirilmektedirler.  
 
Kavramların yeni olmasından ötürü, mekanizmanın nasıl işlediğindense nelere etki ettikleri daha ayrıntılı şekilde incelenmektedir. Bazı çalışmalarda alerji önleyici, antikanserojenik, antimikrobiyel ve antioksidan etkileri ortaya konmuştur.”
 
Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’e eğitim ve akademik hayatında başarılarının devamını dileriz.



Haberler

Tüm Haberler