İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İletişim ve Tasarımı Bölümü “yeni staj esasları” kabul edildi.
İletişim ve Tasarımı Bölüm Kurulu, 2023-23-02 sayılı karar ile “Yeni Staj Esasları”nı kabul etti. İşte öne çıkan noktalar:
-
Başvuru Süresi: Yaz stajı başvuruları, staja başlamadan en geç 15 iş günü öncesinde yapılmalıdır.
-
Staj Dönemi: Yaz stajları, bahar dönemi bitişi ile güz dönemi başlangıcı arasında yapılabilir. Yaz Stajı I ve Yaz Stajı II kapsamında öğrenciler zorunlu stajlarını ikinci yarıyılından itibaren gerçekleştirebilmektedir. Öğrenimine devam eden öğrenciler stajlarını yaz döneminde gerçekleştirebilmektedir. Ancak mezun durumunda olan öğrenciler için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Mezun öğrenciler dersleri olmadığı takdirde istediği her an stajlarını yapabilir.
-
Yaz Okulu Öğrencileri: Yaz okuluna başvuran öğrenciler, stajlarını yaz okulundan önce veya sonra planlamalıdır. Hem yaz okulundan ders almak hem de staj yapmak mümkün değildir.
-
Staj Sicil Fişi: İşveren tarafından kapalı, mühürlenmiş ve paraflanmış zarf içerisinde getirilmelidir. Öğrenci staj dosyasının ilk sayfasındaki bilgileri doldururken stajınızı hangi sınıfın yaz döneminde yapıyorsanız o sınıfı yazmalısınız. İş yerinin adres ve iletişim bilgileri tam olmalıdır. “Sicil fişi” sayfasındaki “belgeyi onaylayan” kısmındaki ad soyad, görev, tarih, imza ve kaşe bilgileri staj yeri yetkilisi tarafından doldurulmalıdır. “Sicil fişi” sayfasını doldururken ilk stajınızı yapıyorsanız 1. Grup Staj kutucuğunu, ikinci stajınızı yapıyorsanız 2. Grup Staj kutucuğunu işaretleyiniz. “Stajyer Öğrenci Devam Takip Çizelgesi” sayfası doldurulurken resmi tatiller ve pazar günlerini çıkararak doldurunuz. Günleri eksiksiz şekilde doldurunuz. Günleri karalayıp üzerinde düzeltme yapmayınız. Bir yanlışlık yaptığınızda sayfayı baştan doldurunuz. Sayfanın altında imza ve kaşe olmalıdır.
-
Staj Defteri: Staj bitiminden en geç 1 ay içinde teslim edilmelidir. Defter, bilgisayar ortamında doldurulmalı ve her gün için en az 60 kelimelik metinler içermelidir. Tüm sayfalar staj yapılan yerin müdürü tarafından imzalanmalı ve kaşelenmelidir. Staj defterini doldururken yaptığınız işler incelikle ve detaylı olarak yazılmalı ve fotoğraflar ile desteklenmelidir. Görseller staj defterine yapıştırılabilir veya zımbalanabilir (görsellerin kaybolma ihtimaline karşı staj defteri sayfalarına ataç ile herhangi bir belge-fotoğraf tutturulmamalıdır). Eğer dijital görseller, dosyalar var ise bunlar CD’ye yüklenerek staj defterinin en arka kapağının iç kısmına zımbalanabilir. Yazılarda resmi ifade ve cümleler kullanılmalıdır. Cümlelerde edilgen fiil kullanılması tercih edilmelidir. Örneğin; “yapılmıştır”, “edilmiştir” gibi… Staj defteri basılmalı ve spiralli, ciltli veya sırtlıklı olarak 3 farklı yöntemden biri seçilerek defter hâline getirilmelidir. Şeffaf dosya, zımbalama gibi diğer yöntemler kabul edilmez.
-
Staj Görselleri: Ayrı olarak verilemez; staj gününün anteti içinde olmalıdır.
Yaz Stajı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Staja Ne Zaman Başlayabilirim?
Yaz dönemi stajları, bahar yarıyıl final sınavlarının son gününden itibaren başlar.
Stajıma en erken ne zaman başlayabilirim?
Yaz dönemi stajları bahar yarıyıl final sınavlarının son gününden itibaren başlar.
Stajda devamsızlık yapma hakkımız var mı? Devamsızlık yaptığımızda stajımız geçersiz mi sayılır?
Stajına mazeretsiz olarak en az dokuz iş günü devam etmeyen öğrenci hiç staj yapmamış sayılır.
Devamsızlık yaptığımda staj sürem uzar mı? Sigortam devam eder mi?
Mazeretli/mazeretsiz devamsızlık süresi kadar iş günü staj süresine eklenir. Bu durumda öğrencinin başvurusu üzerine eksik günleri için ek sigorta işlemi yapılır. Öğrencinin veya staj yerinin bu durumu bildirmemesi halinde sorumluluk kendilerine aittir. Belirlenen staj süresini isteğe bağlı olarak uzatan öğrenci için ek sigorta işlemi yapılır. Öğrencinin veya staj yerinin bu durumu bildirmemesi halinde sorumluluk kendilerine aittir.
Stajda bir haftayı kaç iş günü olarak hesaplamamız gerekir?
Staj programlarında bir hafta beş iş günü olarak kabul edilir. Cumartesi günü çalışılan işyerlerinde cumartesi günü de iş günü olarak kabul edilir. Eğer cumartesi çalışılan bir iş yeriyse bir hafta altı iş günü olarak hesaplanmalıdır. Cumartesi çalışılmayan kurumlarda Cumartesi de staja dâhil edilmemelidir.
Staj süremi uzatabilir miyim? Uzatırsam sigortam devam eder mi?
Belirlenen staj süresini isteğe bağlı olarak uzatan öğrenci için ek sigorta işlemi yapılmaz. Pazar günleri, resmi tatiller, bayram günleri staja dâhil edilmemelidir.
Zorunlu stajımı tamamladım. Başka staj yapmak istediğim bir yer olursa gönüllü staj da yapabilir miyim?
Müfredatında zorunlu stajı olan öğrenciler gönüllü staj yapamaz.
Sigortam varsa ne yapmalıyım?
Formda “başka bir kurumda sigortası var mı?” kısmını “evet” olarak işaretlenmelidir.
Staj bittikten sonra defterimi ne kadar süre içerisinde teslim etmem gerekir?
Staj bitimini takip eden bir aylık süre içerisinde bölüm araştırma görevlileri Arş. Gör. Büşra Kılıç’a ve Arş. Gör. Ayten Bengisu Cansever’e imza karşılığında teslim edilmelidir.
Resmi tatillerde çalışmam istenirse çalışabilir miyim?
Resmi ve dini bayram tatilleri iş günü olarak kabul edilmez. Tarihler belirlenirken resmi ve dini tatiller staj gün sayısından çıkarılarak hesaplanmalıdır.
Staj başvuru formumu nasıl teslim edeceğim?
Öncelikle staj yeri ve tarihi için mail üzerinden bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aslı Kasar’dan onay alınız. Ardından Staj Başvuru formunu bilgisayar ortamında doldurup 3 adet çıktı alınız. Bu 3 adet çıktıyı önce staj yapacağınız kuruma imzalı ve kaşeli olarak onaylatın ardından Bölüm Başkanlığı’na ve Öğrenci İşleri’ne onaylatmak için geliniz. Bir kopyayı bölüm araştırma görevlisine teslim ediniz. Staj başvuru formunuz sürece alınmış olacaktır.
Staj defterine nereden ulaşabilirim?
https://oidb.gelisim.edu.tr/Sayfa/staj bu linkten zorunlu yaz stajı defterini indirebilirsiniz.
60 günlük stajımı tek seferde yaparsam form ve defteri nasıl hazırlamam gerekir?
Mezun olmadan önce bölümümüzde eğitim gören bir öğrencinin 60 iş günü staj yapmış olması gerekmektedir. 60 iş günü tek bir seferde de yapılabileceği gibi 30+30 iş günü şeklinde de yapılabilmektedir.
60 iş gününü tek seferde yapacak olanların toplam iki ayrı form (30 gün için bir form diğer 30 gün için ikinci form) doldurması gerekmektedir. İkinci stajın başlangıç tarihini birinci stajın bitiminden itibaren başlatabilirsiniz.
Ayrıca staj defterini de 2 ayrı defter olarak hazırlamanız gerekmektedir. Tek defter (60 gün) kabul edilmeyecektir.
Staj başvuru formuna nereden ulaşabilirim?
https://oidb.gelisim.edu.tr/sayfa/form-ve-belgeler bu linkten zorunlu yaz stajı başvuru formunu indirebilirsiniz.
Staj başvuru formunu en geç ne zaman teslim edebilirim?
Başvuru formunun imzalı ve kaşeli bir şekilde en geç staj başlangıç tarihinden 15 gün önce teslim edilmesi gerekir.