Gastronominin kültürel kodları
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yazısı Hotel Restaurant ...
Küratörlüğünü İstanbul Gelişim Üniversitesi öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay’ın yaptığı “Doğa Temalı Sürdürülebilir Moda Ürünleri” adlı sergi 24 Aralık 2023 tarihine kadar Gelişim Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
“Hazır giyim sektörü atıklarının geri kazanılması hem ekonomik hem de ekolojik açıdan önemlidir.”
Öğr. Gör. Esra Obut, birbirinden değerli eserlerin yer aldığı “Doğa Temalı Sürdürülebilir Moda Ürünleri” adlı sergisi için şu ifadeleri kullandı:
“İnsanların değişim ve çeşitlilik arayışı, kendini ve toplumsal kimliğini ifade etme güdüsü hızlı moda aracılığı ile hızlı üretim-tüketim döngüsünü oluşturur. Gerçekleşen bu hızlı üretim ve tüketim karşısında doğa, hızla tükenmekte ve kendi kendini yenileyemeyen bir duruma gelmektedir. Küresel iklim değişiklikleri, kaynakların tükenmeye başlaması, atık oluşumu ile çevre kirliliğinin artması gelecekte oluşabilecek sorunlara karşı önlem almayı gerektirir. Çevrenin korunmasına yönelik hareketlerin artması neticesinde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ekolojik ürün, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, yeniden kullanım gibi kavramlar moda tasarımcılarının çıkış noktasını oluşturarak, moda endüstrisini etkiler durumdadır. Geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ile hızlı modanın neden olduğu hızlı tüketim ve atık oluşumunun yarattığı çevresel zararların azaltılması istenmektedir.
Hazır giyim ve moda sektöründe kullanılan parça boyama tekniği, kot yıkama ve taşlama tekniği hızlı modaya hızla cevap veren birincil tekniklerdendir ve bu tekniklerde pek çok hata ile karşılaşılır. Bu hatalar sonucunda özellikle büyük deformasyonların olduğu ürünlerin firma açısından geri dönüşümü yapılamayarak atık durumuna gelmektedir. Bu nedenle hazır giyim sektörü atıklarının geri kazanılması hem ekonomik hem de ekolojik açıdan önemlidir. Bu anlayışla sergide; hazır giyim ve moda sektöründeki hatalı parça boyama ürünlerinin (atıkların) moda trendleri doğrultusunda yeniden kullanılarak geri dönüştürülmesi, sürdürülebilir moda yaklaşımı çerçevesinde üretime yeniden kazandırıldığı giysi tasarımları yer almaktadır. Koleksiyonda kullanılan materyallerin tamamı sektör atıklarından oluşmaktadır. Hazır giyim sektörü atıklarının yeniden kullanım ve tasarım uygulamaları belirlenen 5 adet yöntem-tekniğe uygun olarak; farklı kalıp ve dikim teknikleri uygulanarak ürünlerin geri dönüşümü yapılmıştır.”
Tüm sanatseverleri 24 Aralık 2023 tarihine kadar bu eşsiz eserleri izlemeye davet eder, Öğr. Gör. Esra Obut’u kişisel sergi açılışı için tebrik ederiz.
Öğr. Gör. Esra Obut’a ve sergiye katkıda bulunan tüm öğretim elemanlarımıza teşekkür ederiz.