Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 Arş. Gör. Başak Lale “Data in Crises: Responding to the Earthquakes in Turkey and Syria” Seminerine Katılım Gösterdi!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (IGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale 3 Mart 2023’de çevrim içi olarak gerçekleştirilen “Data in Crises: Responding to the Earthquakes in Turkey and Syria” seminerine katıldı.


3 Ekim 2023 tarihinde saat 20.00’da gerçekleşen seminerde konuşmacı olarak, Dr. Samer Attar, Joseph T. Nallen, Can Ünen, Özge Acar, Nathaniel Raymond gibi ulusal ve uluslararası alanda uzman isimler yer aldı. Seminerin odak noktası ise geçtiğimiz ay gerçekleşen ve büyük kayıplara neden olan depremdi. Seminerin kapsamı ise etkinlik yürütücüleri tarafından şu şekilde betimlendi:

“18 Şubat itibariyle, Şubat ayını başında Türkiye'yi vuran depremlerin toplam ölü sayısı 46.000'i aşıyor. Donmaya seviyesindeki sıcaklıklar, Türkiye'nin ekonomik sıkıntıları ve ülkedeki mevcut mülteci krizi gibi birleştirici faktörler, felaketin etkilerini daha da kötüleştiriyor. Buna ek olarak, Ağustos 2022'de Suriye'de başlayan bir kolera salgını ve her iki ülkede önceden var olan solunum yolu hastalıkları, felaketin halk sağlığı üzerindeki etkilerini şiddetlendirmekte. Kuruluşlar felaketin ani etkilerine yanıt vermek için çabalarken ve ölü sayısı artmaya devam ederken, depremlerin uzun vadeli etkileri büyük önem taşıyor. Bu uzun vadeli etkilerin ciddiyetini azaltmak için müdahale ekiplerinin, kritik altyapı yok edilmeye devam ettikçe nüfusun yer değiştirme dinamiklerinin nasıl geliştiğini bilmesi gerekir. Temel ilaçları ve onlara ihtiyacı olan insanlara bakım sağlamak da kritik öneme sahip. Harvard Data Science Initiative ile işbirliği içinde düzenlenen etkinliğimizde bu felaketin hem yakın hem de uzun vadeli etkilerine anlamak için verilerin nasıl kullanılabileceğini tartışmak üzere bir grup uzmanı bir araya getiriyoruz. Tartışmaya Suriye Amerikan Tıp Derneği, Humanitarian OpenStreet Map ve Yale Üniversitesi'nden temsilciler katılım gösteriyor. (URL 1)”

İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale ise, etkinliğin, benzer felaketlerin ardından çeşitli meslek gruplarına düşen sorumlulukların farkına varılması açısından büyük önem taşıdığını belirtirken, düşüncelerini şu şekilde dile getirdi
“Farklı ülke ve alanlardan araştırmacı ve uzmanları bir araya getiren bu etkinlik sayesinde, böylesine büyük bir felaket ortamında nasıl koordine olunabileceğini; olasılık senaryoları ve tamamlanmış örnekler üzerinden inceleme fırsatımız oldu. Etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkürü borç bilirim.”

Arş. Gör. Başak Lale’ye teşekkür ediyor. Başarılarının devamını diliyoruz.

Kaynaklar

URL 1: https://www.arkitera.com/etkinlik/data-in-crises-responding-to-the-earthquakes-in-turkey-and-syria/