Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Türkiye’nin İlk Gastronomi Rehberi: İncili Gastronomi Rehberi!

Türkiye’de ilk defa 2017 yılında Hürriyet ve Karaca işbirliğinde; değerlendirme ve derecelendirme sistemi ile bir gastronomi rehberi hazırlanmıştır.
Türkiye’de ilk defa 2017 yılında Hürriyet ve Karaca işbirliğinde; değerlendirme ve derecelendirme sistemi ile bir gastronomi rehberi hazırlanmıştır.

Rehber, yeme içme sektörünün önde gelen isimleri, yemek yazarları, danışma kurulu üyeleri ve kimliği gizli tutulan müfettişler tarafından hazırlanmaktadır. Rehberde İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya ve Bursa başta olmak üzere Gaziantep ve Adana’daki restoranlar yer almaktadır. Restoranların dışında yine bu şehirlerdeki lezzet noktaları da yer almaktadır. Ayrıca “Asırlık Mekânlar” ve “Yeni Açılanlar” şeklinde farklı başlıklar altında da restoranlar incelenmektedir. Bunun dışında web sitesinde yıl içinde açılan ve kapanan restoranların güncellenmesi yapılacaktır.

Gastronomi rehberinde görev yapacak gizli müfettişler seçilirken ilk dikkat edilen nokta seçilecek kişilerin restoranlarla herhangi bir maddi ve manevi bağlarının olmamasıdır. Etik olarak uygun olmayacağı düşünüldüğü için müfettişler arasında şefler, işletmeciler ve restoran sahipleri olmamasına da dikkat edilmiştir. Ayrıca seçilen müfettişlerin puan verdikleri restoranlarda görevlerini gizli tutmaları istenmekte ve beklenmektedir. Gönüllülük esasına dayanarak katkı sağlayan 300’e yakın müfettiş bir yıl boyunca gittikleri restoranları değerlendirmektedir. Değerlendirilen her restoran en az 3 müfettiş ve proje ekibinden 1 kişi tarafından ziyaret edilerek değerlendirilmektedir. Restoranlar değerlendirilirken kullanılan malzeme, servis, sunum, lezzet, dekorasyon ve fiyat gibi belli özelliklere göre puanlama yapılmaktadır.

Rehberde Gösterilen İnci Açılımları

5 inci: Sıra dışı deneyim
4 inci: Mükemmel
3 inci: Çok iyi
2 inci: İyi
1 inci: Gitmeye değer

Rehberde Yer Alan Restoranların Fiyat Aralığı Gösterimi

: 250 - 750 TL
₺ ₺ : 750 - 1500 TL
₺ ₺ ₺ : 1500 - 3500 TL
₺ ₺ ₺ ₺ : 3500+ TL
 
Hazırlayan: Arş. Gör. Ayşe Seray ÇETİN


Haberler

Tüm Haberler