Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER

Öğr. Gör. İrem Fulya Özkan’dan uluslararası yayın: “tipografinin görsel-semantik ilişkileri”

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Elemanı İrem Fulya Özkan’ın "Investigation of the Visual-Semantic Relations in Typography" başlıklı araştırma makalesi, uluslararası alanda tanınan ve alan indeksleri tarafından taranan International Journal for Multidisciplinary Research (IJFMR) dergisinde yayımlandı.

Makale, tipografi ile dil arasındaki ilişkiyi ele alarak, teknolojinin sanat ve tasarım üzerindeki etkilerini derinlemesine inceliyor. Sanayi Devrimi ile hız kazanan teknolojik gelişmelerin, toplumlar, kültürler ve yönetim biçimlerinde büyük değişimlere yol açtığını vurgulayan Özkan, bu dönüşümlerin dil ve tipografi üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Çalışmada, dilin sadece bir iletişim aracı olmanın ötesine geçerek, bireyleri mevcut kapitalist sisteme entegre etmeye yönelik bir misyon üstlendiği ifade ediliyor.

Araştırmanın odak noktası ise tipografinin bir tasarım unsuru olarak hem okunabilirliği hem de görünürlüğü artırma potansiyeli bağlamında anlam yönetimi üzerindeki etkisini değerlendirmek. Özkan, tipografinin yalnızca bir tasarım öğesi olarak değil, aynı zamanda anlamları ve anlatıları şekillendiren bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini ortaya koyuyor.

Makale, grafik tasarım ürünlerinde kullanılan tipografik unsurların, izleyiciler tarafından nasıl algılandığını ve bu unsurların görsel olarak nasıl anlamlar taşıyabileceğini araştırıyor. Bu bağlamda, tipografinin daha etkili bir iletişim aracı olarak kullanılabileceği yeni yöntemler sunmayı hedefleyen çalışma, tasarımcılara anlam iletimini güçlendirecek stratejiler geliştirme konusunda rehberlik etmeyi amaçlıyor. Özkan’ın bu çalışması, tipografinin sanatsal ve işlevsel boyutlarını bir araya getirerek, bu alandaki akademik literatüre önemli bir katkı sağlıyor.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Grafik Tasarımı Bölümü olarak Öğr. Gör. İrem Fulya Özkan’ı bu büyük başarısından dolayı tebrik ediyoruz.