Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’dan Bildiri Sunumu!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan, SineFilozofi Dergisi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda bildiri sunumunu gerçekleştirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan, SineFilozofi Dergisi tarafından bu yıl Ankara’da beşincisi düzenlenen ve üç gün süren Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nun üçüncü gününde bildiri sunumunu gerçekleştirdi. Akademik sunumlara ek olarak çeşitli konularda paneller ve film gösterimleri de gerçekleştirilen sempozyum, hem yurt içi hem de yurt dışından güncel araştırmalar yürüten pek çok akademisyenin katılımıyla ve yoğun dinleyici kitlesiyle öne çıktı.

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan, “Algılanım Temelli Bir Deneyim Alanı Olarak Terrence Malick Sinemasında Biçim ve İçerik Kaynaşması: Knight of Cups Örneği” başlıklı sunumunda, filmlerinde varlık, aşkınlık, birey-toplum ve birey-doğa ilişkisi gibi çeşitli felsefi temalara yer veren bir yönetmen olan Terrence Malick sinemasını temel aldı. Terrence Malick filmlerinde algılanım temelli bir deneyim alanının varlığını Gilles Deleuze’un algı-imge kavramı üzerinden yorumlayan Doğan, yönetmenin kamera hareketleri, hikâye kurgusu ve montaj tercihleri üzerinden kavramların görsel dildeki karşılıklarını araştırdı. Yine yönetmenin imge algılama ve anlam sezinlemesi yolunda biçimin içeriğe, içeriğin de biçime dönüşmesi üzerine bir eğilimi olduğunu ifade etmiş, bunu deneysellikle bağdaştırmıştır.
Doğan, Malick sinemasına dair ifade edilen ‘algılanım temelli bir deneyim alanı’ yarattığı ve bunu gerçekleştirirken ‘biçimi ve içeriği kaynaştırdığı’ önermelerini Knight of Cups (Terrence Malick, 2015) örneği üzerinden incelemiş ve bu bağlamda Malick’in anlam üretim ve aktarım araçlarını sorgulamıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.