Arş. Gör. Mustafa Dallı’nın Makalesi Journal of Design, Planning and Aesthetics Research’te Yayınlandı!

Arş. Gör. Mustafa Dallı’nın “The Digital Nature of Gothic - Lars Spuybroek & John Ruskin” başlıklı makalesi Journal of Design, Planning and Aesthetics Research’te yayınlanmıştır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü Arş. Gör. Mustafa Dallı’nın The Digital Nature of Gothic - Lars Spuybroek & John Ruskin” başlıklı makalesi Journal of Design, Planning and Aesthetics Research’te (DEPARCH) yayınlanmıştır. 2022 yılında yayın hayatına başlayan ve yılda 2 kez yayın yapan Journal of Design, Planning and Aesthetics Research, yapılı ve doğal çevrenin tüm yönleri için tasarım, mimari ve planlama estetiğini araştırmaktadır. Buna mimari, iç mimari, endüstriyel tasarım, mekansal tasarım, sanal gerçeklik, tasarım teknolojisi, şehir planlaması, sürdürülebilir şehirler, mimari mühendislik ve disiplinler arası/çok disiplinli araştırma dahildir. Journal of Design, Planning and Aesthetics Research, çevresel estetiğin çok çeşitli yönlerini araştıran teorik ve metodolojik yenilikler geliştirmeye çalışan araştırma, uygulama ve eğitimi kapsar. Başvurular teorik tartışmaları, metodolojik gelişmeleri ve ayrıca ampirik çalışmaları ve yapılı çevre uygulamalarını kapsayabilir.

Arş. Gör. Mustafa Dallı makalesi hakkındaki görüşlerini şu şekilde paylaşmıştır:

"Gotik mimari, aktif olduğu dönemden itibaren günümüz mimarisi de dahil olmak üzere dünya mimarisini etkilemiş bir akımdır. Uçan payandalar, sivri kemerler ve tonozlar gibi bazı özellikleri ile bilinmesine rağmen John Ruskin, Gotik mimarinin fiziksel özelliklerinin dışında kalan özelliklerini incelemiş ve 6 ana başlık altında incelemiştir. Günümüzde dijital mimari denilince akla gelen isimlerden Nox Architects'in kurucusu olan Lars Spuybroek, Ruskin'in bu özelliklerini "Gotik'in Dijital Doğası" olarak nitelendirmiştir. Bu 6 özellikten 3'ünü incelemiş ve "The Sympathy of Things: Ruskin and the Ecology of Design" adlı kitabında "The Digital Nature of Gothic" adlı bölümde analiz etmiştir. Bu çalışmada Spuybroek'in Gotik üzerine yaptığı çalışmalardan hareketle, Nox Architects ile yaptığı çalışmalar, Gotik'in doğasına yaptığı yolculukta karşılaştığı güzellik ve zarafet üzerine tartışmaları ve neden Gotik mimariyi dijital olarak adlandırdığı incelenmiş ve bu konuda bazı tartışmalar yapılmıştır."

Makale künyesi şu şekildedir:

Dallı, M., Soyluk, A., (2022). “The Digital Nature of Gothic - Lars Spuybroek & John Ruskin”, Journal of Design, Planning and Aesthetics Research, 1(1):55-64.
Makale tam metnini okumak için tıklayınız.