Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Füzyon Mutfağı Dersine Selçuk Ayer Konuk Şef Olarak Katıldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri şef Selçuk Ayer ile buluştu. Six Senses Otel’in Executive şefi Selçuk Ayer, sahip olduğu sektör deneyimini öğrencilerle paylaştı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde Öğr. Gör. Çağkan Güner’in Füzyon Mutfağı dersine Selçuk Ayer konuk şef olarak katılım sağladı. 25 Ekim tarihinde  “GMS424 Füzyon Mutfağı” dersi kapsamında Six Senses Otel’in Executive şefi Selçuk Ayer, değerli sektör bilgilerini 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizle paylaşarak uygulama örnekleri yaptı. Alaska somunu, kuzu pirzola ve baby kalamar gibi tariflerin örneklendiği buluşmada ilgili yemeklerin püf noktaları öğrencilere aktarıldı. Ayer, öğrencilerle interaktif bir şekilde “kestane püresi ve tepenade sos eşliğinde Alaska Somonu, safranlı sütte demlenmiş basmati pilavı eşliğinde rokfor soslu Trakya kuzu pirzola ve tereyağlı ekmek kırıntısı ve Malkara biber püresi eşliğinde baby kalamar” gibi füzyon tabağı örnekleri yaptı.

Örnek uygulamalar kapsamında, Alaska somonu için kızgın tavada mühürlenmiş Alaska somon, havuç suyunda pişmiş pancar püresi, zeytinyağlı körpe havuç, tıflıpaşa tahinli kestane püresi, zeytin tepenade sos; kuzu pirzola için, Trakya kuzu pirzola, safranlı sütle demlenmiş basmati pilavı, ballı körpe havuç, kuzukulağı ile rokfor sos gibi malzemeler kullanıldı. Baby kalamar için ise baby kalamar, malkara biber püresi, ekmek kıtırı ve turşu kremasından yararlanıldı.

Füzyon mutfağı, farklı tekniklerin birlikte tek bir tabakta sunulduğu mutfak uygulamalarını kapsamaktadır. Farklı pişirme teknikleri, farklı ülke mutfağına ait ürünlerin vs. kullanıldığı füzyon uygulamalarında tabakta tek bir ülkenin yemek kültürü ön plana çıkmamaktadır. Kelime anlamıyla birleşme olarak tanımlanabilecek füzyon kelimesinin kaynak olduğu söz konusu mutfak anlayışı farklı coğrafyalardan farklı lezzetlerin bir araya gelerek ortaya yeni bir lezzet çıkarmasına dayanmaktadır.

Şef Selçuk Ayer’e bölüm dersimize konuk olduğu ve öğrencilerimizle değerli tecrübelerini paylaştığı için; Öğr. Gör. Çağkan Güner’e şefimizi ağırladığı için teşekkürlerimizi sunarız.


 Galeri