Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Doç. Dr. Serdar Egeli ile Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’ndan Ortak Kitap Bölümü!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Gastronomi Bölümleri Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Egeli ile Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nun ortak yazdıkları kitap bölümü yayımlandı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Gastronomi Bölümleri Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Egeli ile Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nun ortak yazdıkları kitap bölümü yayımlandı.

Editörlüğünü Doç. Dr. Özgür Kızıldemir’in yaptığı “Türkiye’nin Sokak Lezzetleri” isimli kitabın ilk baskısı yayımlanarak raflarda yerini aldı. Kasım ayında yayımlanan kitapta toplam on yedi yazar bulunmaktadır. Toplamda 12 bölümden oluşan bu kitapta sokak lezzetleri ve tarihsel gelişimleri ele alınırken, bu lezzetler gastronomi turizmi açısından irdelenmiştir. Kitapta Gastronomi Bölümleri Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Egeli ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’nun ortak olarak yazdıkları “İçecekler” bölümü yer almaktadır.

Ortak yazılan bölümde Egeli ve Çirişoğlu, Sokak İçeceklerinin tarihine değinerek geçmişten günümüze sokak lezzetleri arasında içeceklerin yerini, kültürü ve geleneğini anlattı. Bu içecekler arasında şerbetler, turşu suyu, boza, şıra, Türk kahvesi, çay, taze sıkılmış meyve suyu, limonata gibi içecekler detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Egeli ve Çirişoğlu, sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi için önemli bir bileşen olduğunu, destinasyona çeşitlilik katan unsurları içinde barındırdığını aktardı. Bunların yanı sıra bölgenin yerel kültürünü olduğu gibi yansıtması sebebiyle, turistlerin de oldukça ilgisini çekmektedir. Türk mutfağı gibi oldukça zengin ürün çeşitliliğine sahip olan bir mutfağın sokak lezzetlerinin de sürdürülebilirliğinin sağlanması kültürün gelecek nesillere aktarılması ve gastronomi turizmine katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir.

Sonuç olarak, tanıtımda önemli bir role sahip olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait web sitelerinde de yeteri kadar mutfak kültürüne ait verinin bulunmadığı ve bu doğrultuda tanıtımın yaygınlaştırabilmesi noktasında daha çok bilginin paylaşılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bölüm yazarlıkları için Doç. Dr. Serdar Egeli ve Emel Çirişoğlu’nu tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz!