Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER

“Zeugma Mozaik Müzesi Tasarımı ve Planlaması” başlıklı söyleşi etkinliği gerçekleştirildi!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü’nün düzenlediği “Zeugma Mozaik Müzesi Tasarımı ve Planlaması” başlıklı söyleşi, 27 Mayıs 2024, saat 11.00’de, K Blok Firnas Oditoryum’da gerçekleşti. Söyleşiye İç Mimarlık Bölümü’nden öğrenci ve öğretim elemanlarından oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı.

Söyleşi, İç Mimarlık Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Adem Özer’in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Zeugma Mozaik Müzesi’nin Tasarım ve Planlama aşamalarını yürüten Nadire Mine Yar kendini tanıttı ve sunuşuna başladı.

“Zeugma Mozaik Müzesi’nin tasarım ve planlaması anlatıldı.”

Yar, sunuşun ikinci kısmında tasarımcı ve uygulayıcısı olarak yer aldığı Zeugma Mozaik Müzesi'nin tasarımı ve planlaması üzerine önemli bilgiler paylaştı. Mozaiklerin 2000 yılında Zeugma Antik Kenti’nde bulunmasıyla birlikte, arkeoloji dünyasının ilgi odağı haline geldiğini belirtti. Kültür Bakanlığı tarafından bir kısmı sergilenen mozaiklerin, 2005 yılında Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilere sunulma sürecini ve bu süreçte yaşanan deneyimleri öğrencilerle paylaştı.

Mine Yar, Müze Zeugma'nın kazılan bölümlerinin taşınarak yeniden kurulduğu bir proje olarak şekillendiğinden bahsetti. Sergi, Zeugma'da bulunan mozaiklerin yanı sıra Gaziantep çevresindeki mozaikleri de içeriyor, böylece kronolojik olarak devam eden bir mozaik sergisi ortaya çıkıyor. Ziyaretçilerin o döneme ait bir Roma Villası'nda gibi hissetmelerini sağlamak amacıyla planlanan müzenin tasarımı ve planlamasıyla ilgili detaylar, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde gerçekleştirilen söyleşide ele alındı.