05 Eylül 2022 Pazartesi
“Kara Mürver: Meyve mi İlaç mı?” Kitabı Raflarda Yerini Aldı!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın bölüm yazarı olarak katkı sağladığı “Kara Mürver: Meyve mi İlaç mı?” kitabı yayımlanarak raflarda yerini aldı.
Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan; Hayrettin Mutlu ve Elif Günalan'ın editörlüğünü yaptığı Kara Mürver: Meyve mi İlaç mı? kitabında “Güvenilir Dozu, Potansiyel Toksisitesi ve Yan Etkileriyle Kara Mürver” başlıklı bölümün yazarı olarak yer almıştır. Yayımlanan kitapta Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın dışında toplamda 16 isim daha bölüm yazarlığı yaptı.
Avrupa ve Kuzey Amerika’da sıklıkla yetiştirilen ve bağışıklık sistemi üzerine son derece faydalı olan kara mürvere dair bilimsel birçok bilginin yer aldığı kitabın özeti aşağıdaki şekilde aktarılmaktadır:
“Kara mürver (Sambucus nigra L.), dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen ve halk arasında çeşitli hastalıkların tedavisinde yüzyıllardır yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Meyvesi karbonhidratlar, amino asitler, yağ asitleri, vitaminler, mineraller, organik asitler ve flavonoidler gibi besin ögeleri ve biyoaktif bileşenlerce zengindir. Son yıllarda yapılan araştırmalar bu bileşenlerin antioksidan, antiinflamatuvar, antiviral, antibakteriyel, immünomodülatör, antiobezitik, antidiyabetik, antikanser ve antidepresan etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Terapötik etkilerinin bu denli yoğun olması, bir gıda olarak da tüketilen mürver meyvesi içeriğinin ticari bir ürün olarak çeşitli formlarda üretimine neden olmuştur. Ancak mürver üzerine yapılan araştırmaların birçoğu in vitro analizler ve deneysel modellerle tasarlanan çalışmalardan ibarettir. Bu durum, kara mürverin takviye bir besin maddesi olarak kullanımında etkinlik ve güvenilirlik tespitini zorlaştırmaktadır.
Bu eserde; kara mürver bitkisinin genel özellikleri ve yetiştirilme koşulları, farmasötik bir ajan olarak çeşitli formları, biyoaktif bileşenleri ve terapötik özellikleriyle sağlıkta ve hastalıkta takviye edici bir gıda olarak kullanım kapasitesi, alanında uzman akademisyenler ve bilim insanları tarafından güncel literatürel araştırmalar ışığında incelenmiş ve alandaki eksikliği gidermek düşüncesiyle bilim dünyasının hizmetine sunulmuştur.”
Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.