Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 “Gastronomi Mühendisliği” Kitabı Raflarda!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın editörlüğünü yaptığı “Gastronomi Mühendisliği” kitabı yayımlandı.


Editörlüğünü Doç. Dr. Murat Doğan’ın yaptığı “Gastronomi Mühendisliği” isimli kitabın ilk baskısı yayımlanarak raflarda yerini aldı. Kitap, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına farklı bir bakış açısı getirmesi bakımından önemlidir. Doç. Dr. Murat Doğan’ın editörlüğünü üstlendiği kitapta toplam on beş yazar bulunurken kitap toplamda on üç bölümden oluşmaktadır. Kitap editörlüğünün dışında Doç. Dr. Murat Doğan’ın bir tane bölümü de kitapta yer aldı. Doğan, “Yemeğin Mühendisi Olur Mu? Gastronomi Mühendisliği” isimli bölümü yazdı. Bölümde; gastronomi mühendisliğinin ne olduğu,  gastronomi mühendislerinin ne iş yaptığı, yiyeceklerin mühendislik prensiplerine dayalı bir şekilde üretilmesi ve gastronomi mühendisliğinin bileşenleri gibi konulara değinildi.
 
Doğan’a göre, yiyecek ve içecek üretim süreçlerinin tümünde veya bir kısmında aktif görev alanların bütüncül bir bakış açısına sahip olmaları gerekmektedir. Bu bakış açısı; gastronominin mühendislik bilgi, beceri ve deneyimleriyle ortaklaşa sağlanabilir. Bir şefin yemek üretim süreçlerini mühendislik becerilerini kullanarak yönetmesi çok önemlidir. Yemeğin kalitesi ve lezzeti üretim süreçlerine bağlıdır ve bu süreçler ancak mühendislik bilimi kullanılarak geliştirilebilir.
 
“Gastronomi Mühendisliği” kitabının amacı; mühendislik bilimi perspektifi ile gastronomi alanına yeni bir bakış açısı getirmek ve gastronomi mühendisliğinin temel bileşenlerinin ana özelliklerini açıklamaktır. Kitabın diğer bir hedefi ise mutfakta, mühendislik prensiplerini ve araçlarını kullanarak yaratıcı ve yenilikçi yemeklerin hazırlanmasını sağlamaktır. Kitabımız, kısaca gastronomi mühendisliğinin temel kazanımları ile mutfak uygulamalarında fiziksel ve kimyasal dönüşümlere rehberlik ederek en iyi kalite, lezzet ve görsellikte yemeklerin nasıl tasarlanacağını anlatmaktadır. Bu bağlamda kitabın konuları aşçıların, gastronomi uzmanlarının, turizmcilerin, gıda teknikerlerinin, diyetisyenlerin ve gıda mühendislerinin çalışma alanlarını kapsamaktadır. Bununla birlikte “aşçılık”, “gastronomi ve mutfak sanatları”, “turizm işletmeciliği”, “gıda teknolojisi”, “beslenme ve diyetetik” ve “gıda mühendisliği” bölümleri için önemli bir ders kaynağı olacaktır.”
 
Kitabın ilk baskısı için Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılarının devamını dileriz!


Haberler

Tüm Haberler