Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin Altıncısı Görüntü Yönetmenliği Başlığıyla Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin altıncısı Görüntü Yönetmenliği başlığıyla, Gürcan Mete Şener’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Gürcan Mete Şener’in bu zamana kadar yaptığı işleri tanıtan Dr. Öğr. Üyesi Radife Akyıldız Ongar, görüntü yönetmenliğinin tanımı, görüntü yönetmeninin setteki diğer ekiplerle çalışma şartları, dizi ve sinema setlerindeki ayrım, görüntü yönetmeni olmak isteyenlere öneriler gibi konu başlıklarında sorular yöneltti.

Yapımcı, yönetmen, görüntü yönetmeni ve akademisyen Gürcan Mete Şener, kendisini görüntü yönetmeni kimliğiyle tanımladığını ifade ederek mesleğinin tanımını yaptı. “Görüntü yönetmeni, yönetmenin kalemidir.” diyerek söze başlayan Şener, görüntü yönetmeninin, yönetmenin istediği dünyayı yaratan kişi olduğunu, sanatçılık boyutu olsa da temelde bir zanaatkarlık olduğunu sözlerine ekledi.

Sinemanın 100. yılında 100 önemli görüntü yönetmeni arasına seçilen Şener, görüntü yönetmeninin yönetmenle ilişkisine dair açıklamalarda bulundu. Yaratıcılık boyutunun yönetmenin işi olduğunu, görüntü yönetmeninin ise kamera ve ışık ekibiyle beraber, yönetmenin istediği atmosferi yaratan kişi olduğunu belirtti. Türkiye’de özellikle dizi setlerinde, istenilen estetik ışık görünümlerinin sağlanamadığını, seyirci beklentisine ve alışılmış gidişata göre hareket edildiğini belirten Şener, bu durumun değişmesi gerektiği üzerinde durdu.

Gelişen teknolojiyle beraber 35 mm filmli kameralardan bugüne kolaylaşan görüntü yönetimi alanından ve kamera marka tercihlerinden söz eden Şener, öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı. Setlerde kriz yönetimini nasıl sürdürdüklerini, ekip hiyerarşisinin ne şekilde işlediğini anlattı. Görüntü yönetmeni olmak isteyenlere, yüksek bir motivasyonla çalışmalarını, yüksek motivasyonla çalıştıklarında girdikleri setlerde mutlaka fark edileceklerini aktardı. Çalıştığı setlerden, ünlü yönetmenler ve oyuncularla yaşadığı anılardan da söz eden Şener, görüntü yönetimi alanının gerçekten isteyerek ve sevilerek seçildiği taktirde ilerlemeye açık bir alan olduğunu ifade etti.

Değerli bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaştığı için Gürcan Mete Şener’e teşekkür ederiz.

Ek: Vizyondaki Yıldızlar Söyleşileri mayıs ayı boyunca devam edecek. Bir sonraki etkinlik 08.05.2021 tarihinde oyuncu Buse Arslan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Dizi Oyunculuğu başlıklı söyleşiye tüm üniversite öğrencileri davetlidir. Etkinlik linki için Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü duyurularını takip edebilirsiniz.