Sürdürülebilir Sektörler Yaratalım Sosyal Sorumluluk Projesi Birinci Etabı Gerçekleşti!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü araştırma görevlilerinden Arş. Gör. Eda Türkay, Arş. Gör. Emel Çirişoğlu, Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’in yürütücüsü olduğu sosyal sorumluluk projesi Sürdürülebilir Sektörler Yaratalım’ın birinci etabı gerçekleşti.
Radyo Televizyon ve Sinema ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri’nden Arş. Gör. Eda Türkay, Arş. Gör. Emel Çirişoğlu ve Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’in yürütücülerinden olduğu Sürdürülebilir Sektörler Yaratalım Sosyal Sorumluluk Projesi, “Sinema Sektöründe Sürdürülebilirlik” başlığıyla gerçekleşti. Yapımcı Hilal Şenel’in konuk olduğu söyleşi, 3 Kasım 2023 tarihinde, Firnas Oditoryum’da düzenlendi.

Ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilen, ödüllü; T.C. Sinema Genel Müdürlüğü, Alman TV kanalları SWR ve Arte gibi mecralardan da destek almış bağımsız kısa filmlerin yapımcılığını üstlenen ve festival dağıtımı aşamasındaki Green Motion niteliği kazanmış olan Almanya-Türkiye ortak yapımı kısa filmi “Uçuş Modu/Flight Mode”nu yeşil yapım olarak gerçekleştiren Hilal Şenel, “Yeşil yapım/yeşil set nedir?”, “Bir yapımın yeşil yapım olması için gereklilikler nelerdir?”, “Türkiye’de yeşil yapım kurmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?”, “Sürdürülebilir bir sinema sektörü yaratmak mümkün müdür?” gibi soruları yanıtladı. Uçuş Modu setindeki deneyimlerini aktaran Şenel, sürdürülebilirlik temelli bir set kurmanın önceliklerinden birinin set ekibinin tamamını iyi bilgilendirmek olduğunu, sette bu konudan sorumlu olan doğrudan bir kişinin bulunması gerektiğini, sürdürülebilir olmanın en önemli koşullarından birinin olabildiğince esnek olmak olduğunu sözlerine ekledi.
Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Hilal Şenel’e, etkinlik sonunda, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezgin Savaş teşekkür belgesi takdim etti.

Sürdürülebilir Sektörler Yaratalım

Sürdürülebilir Sektörler Yaratalım Sosyal Sorumluluk Projesi, gastronomi, sinema gibi gelişmiş sektörlerde üretimleri, üretim koşullarını, tüketim alışkanlıklarını sürdürülebilir kılmak için tartışma ortamları yaratma hedefiyle yola çıkan bir sosyal sorumluluk projesidir. Projeyle, sektörleri sürdürülebilir kılacak yeni öneriler belirlemek hedeflenmiştir. Proje sürecinde ve sonrasında ilgili hareketin yayılarak büyümesi, geliştirilen önerilerin uygulamaya koyulması ümit edilmektedir.