Öğr. Gör. İbrahim Erol Mimaride ve İç Mimaride Endüstriyel Ahşabın Kullanımı Üzerine Değerlendirmelerde Bulundu

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İç Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümlerinden Öğr. Gör. İbrahim Erol masif ahşap ve endüstriyel ahşap farklarının ışığında mimaride ve iç mimaride endüstriyel ahşabın kullanımını değerlendirdi.
Ahşap, günümüzde sadece masif olarak kullanımı ile değil, çeşitli endüstriyel işlemlerden geçirilerek kendisinden yeni malzemeler elde edilebilmesi açısından da yapı üretimi için önemli bir ham maddedir. Çeşitli yöntemler kullanılarak dilimlenen ve öğütülen ham madde, yapıştırıcı kimyasallar yardımı ile genel olarak endüstriyel ahşap adı verilen, masif ahşaptan farklı yenilikçi malzemelere dönüştürülmektedir.  Bu yeni endüstriyel ahşap malzemeler, masif ahşaptan çok daha farklı özellikler barındırmakta ve çoğunlukla da masif ahşabın dezavantajlarını taşımamaktadır. Fabrika ortamında çeşitli dilimleme/öğütme teknikleri ve yapıştırıcı/bağlayıcı malzemeler kullanılarak ham kereste, yonga, masif levha, atık talaş ve çeşitli liflerin bir araya getirilmesi ile endüstriyel ahşap malzeme elde edilebilmektedir. Ham kerestenin farklı ölçülerde kesilip birleştirilmesi ile elde edilen malzemeler, mimaride ve iç mimaride kullanılan endüstriyel ahşap yapı elemanlarının teknolojik gelişimi üzerinde büyük rol oynamaktadırlar.

Endüstriyel ahşabın mimaride ve iç mimaride kullanımına ilişkin Öğr. Gör. İbrahim Erol'un görüşleri ise şu şekildedir:

"Endüstriyel ahşap, masif ahşapla karşılaştırıldığında sağladığı avantajlar ile birlikte, tasarımcıların tüm beklentilerini yeterli düzeyde karşılayabilecek, boyutsal esnekliğe, yeterli mukavemete, kolaylıkla değiştirilebilir ve istenildiğinde modüler olabilen kesit kalınlığına, görsel ve estetik açıdan tatminkâr niteliklere, istenilen miktarda, formda ve ölçüde üretim devamlılığına sahiptir. Mimari ve iç mimari tasarımda kullanılan endüstriyel ahşabı, yapıştırılmış lamine ahşap (Glulam), yapısal kompozit ahşap (SCL), lamine kaplama ahşap (LVL), çarpraz lamine ahşap (CLT) ve ahşap beton kompozit panel (TCC) başlıkları altında beş ana grupta toplayabilmek mümkündür. Bu yenilikçi malzemeler, bünyelerinde bulundurdukları uçucu organik bileşikler (Volatile Organic Compounds, VOC) bakımından insan sağlığı açısından tartışmalı olmasına rağmen, tasarımcılara sunmuş oldukları avantajlar bakımından tercih edilmektedirler. Bu malzemeler, günümüzde masif ahşap ile üretimi mümkün olamayacak form ve boyutta, özellikle çok katlı ve geniş açıklıklı, ahşap malzemenin görsel niteliklerinin algılanmak istendiği yapılarda vazgeçilmesi mümkün olmayan avantajlar sunmaktadır. Bağlayıcı/yapıştırıcı kimyasal eleman üretiminde ortaya çıkabilecek yenilikçi gelişmeler, farklı birleştirme tekniklerinin ve endüstriyel ahşap çeşitlerinin artmasına, buna bağlı olarak üretilen ahşap yapı elemanlarının niteliklerinin daha da gelişmesine imkan sağlayacağı düşünülmektedir."