Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Öğr. Gör. Çağkan Güner’in kitap bölümü yayımlandı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Öğr. Gör. Çağkan Güner’in Dr. Öğr. Üyesi Elif Güner ile birlikte ele aldığı Kahve Üretim Bölgeleri başlıklı kitap bölümü yayınlandı.

Editörlüğünü Doç. Dr. Adem Arman’ın üstlendiği “Kahvenin Kitabı” 26-27 Şubat’ta Antalya’da gerçekleştirilen gastronomi dünyasının en büyük etkinliklerinden biri olan III. Culinary Forum kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyen, öğrenci ve sektör profesyonellerine dağıtıldı. Kitapta 21 bölüm bulunmaktadır. Güner, Dr. Öğr. Üyesi Elif Güner ile birlikte ortak yazdığı bölümde; kahvenin üretim bölgeleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgilere yer verdi.

Bölümden çıkarımlar;

Değişen çevre koşulları ve coğrafi konumlar nedeniyle kahve dünyanın her yerinde yetiştirilemez. Kahve ağacının büyümesi için en uygun koşullar Yengeç Dönencesi ile Oğlak Dönencesi arasında kalan Ekvator bölgesindedir. Dünyanın birçok ülkesinde popüler bir içecek olarak yerini almış olan kahvenin %70'inden fazlası Afrika, Asya ve Amerika'daki çiftçiler tarafından yetiştirilmektedir. Ekvatoral ve subtropikal bölgede yetişen kahve, dünya çapında 120 milyondan fazla insanın geçim kaynağıdır. Kahve, Etiyopya'da yabani bir ürün olarak ortaya çıkmış ve o zamandan beri küresel olarak ticareti yapılan ve tüketilen bir ürün haline gelmiştir; günümüzde tropik bölgelerde yaklaşık 70 ülkede yetiştirilmektedir. Brezilya bu tarımsal emtianın üretimine ve ihracatına liderlik etmekte ve onu Vietnam, Kolombiya ve Endonezya gibi ülkeler izlemektedir. Kahve pazarı, son yıllarda gelişimi ve dünya çapındaki üretimi nedeniyle büyük ölçüde önem kazanmıştır.
Tarladan fincana kadar kahvenin detaylıca anlatıldığı kitapta diğer bölüm başlıkları şu şekildedir:
  1. Kahvenin Keşif Hikâyeleri,
  2. Kahve Çekirdekleri ve Türleri
  3. Kahve Üretim Bölgeleri
  4. Kahve İşleme Yöntemleri
  5. Kahve Akımları
  6. Kahve Tüketim Motivasyonları
  7. Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri
  8. Kahve Demleme Yöntemleri
  9. Geleneksel Demleme: Türk Kahvesi
  10. Cupping
  11. Kahve Endüstrisinde Kariyer Olanakları
  12. Nitelikli Kahve
  13. Kahve ve Sürdürülebilirlik
  14. Profesyonel Kahve Hazırlık ve Sunum Teknikleri
  15. Kahve ve Yiyecek Eşleştirmesi
  16. Kahvenin Fiziksel Performansa Etkileri
  17. Kahvenin Sağlığa Yararlı Etkileri
  18. Kahvenin Olası Yan Etkileri ve Zararları
  19. Anadolu’nun Bitkisel (Suni) Kahveleri
  20. Kahve Ritüelleri: Dünyanın Farklı Köşelerinde Kahvenin Anlamı
  21. Kahve Reçeteleri ve Uygulamaları
Öğr. Gör. Çağkan Güner’i tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.



Haberler

Tüm Haberler