Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Mutfağın Akıllısı Olur Mu?

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yeni yazısı Yemek Zevki Dergisi’nde yayımlandı. Yazı, derginin Haziran sayısında “Mutfağın Akıllısı Olur Mu?” başlığıyla yer aldı.
Hepimizin malumu olduğu üzere son günlerde yapay zekâ çokça konuşulur oldu. Yapay zekâ tüm alanlarda olduğu gibi yakın bir gelecekte mutfaklarımızı da etkileyecek gibi duruyor. Yapay zekâyı ve robotik sistemleri de kapsayan alana akıllı teknolojiler diyoruz.

Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar yakın bir gelecekte işlerimizi çok çok kolaylaştıracak gibi duruyor. Ancak bu teknolojilerin mutfaklarımıza hızla girmesi de yenilikçi teknolojileri benimsememize ve güvenmemize bağlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

“Gelecekte akıllı mutfakların nasıl olacağından bahsetmeden önce en önemli bileşenlerinden biri olan yapay zekâyı diğer alanlarda olduğu gibi mutfakta nasıl kullandığımıza bir örnek vermek isterim”

Geçenlerde Antep Kadayıfı yapmak istedim. Önce klasik yöntem olarak farklı tarif sitelerinden tarifler aldım. Sonrasında bunları karşılaştırarak kendime yeni bir tarif oluşturdum. Bunu ortalama bir saat gibi bir sürede yaptım. Biraz fazla zamanımı aldı, olsun dedim. Önceden planlamaya zaman ayırmak sonradan hüsrana uğramaktan iyidir diye düşünürüm.

Diğer bir yöntem olarak da yapay zekâ programı kullanmayı denedim. Evet, yapay zekâ uygulamasına “Bana Antep Kadayıfı tarifi verir misin?” dedim. On - on beş saniye içinde gayet iyi bir tarifle karşıma çıktı. Aslında yaptığı şey benim bir saat içinde tarifleri karşılaştırarak yeni bir tarif çıkarmamdan başka bir şey değildi. Yani anlayacağınız işimi kolaylaştırdı. Aslında yapay zekâ programlarını hesap makinası gibi düşünmekte yarar var. Bizim uzun uğraşlarla ve kâğıt kalemle yaptığımız işi çok daha kolay yapıyorlar.

“Biraz da gelecekte mutfaklarımız nasıl şekillenecek ona bakalım”

 Aslında akıllı mutfaklar günümüzde az da olsa kullanılmakta, ancak çok maliyetli olduğu için yaygınlaşamıyor. Şöyle düşünmek lazım otuz kırk yıl önce mutfakların çok azında bulaşık makinası vardı. Ama günümüzde tüm mutfaklarda bulunuyor. Anlatacağım akıllı mutfaklar istisnasız tümümüzün evlerinde olacağı kesin gibi diyebilirim. Ancak akıllı mutfaklarda yine eskisi gibi fırın, ocak, buzdolabı ve bulaşık makinesi olacak.

“Şimdi sıra çok büyük bir müjdeye geldi”

Gelecekte Endüstri 4.0’ın getirdiği yenilikçi yaklaşıma göre insan gücünün yerini robotik sistemler alacak. Örneğin fırına biz ya da robotik bir sistem soslamış tavuğu yerleştirecek, fırın tavuğu tanıyacak ve nasıl pişirileceğine karar verecek. Mutfaktaki tüm makinalar Wi-Fi bağlantısı ile birbiriyle iletişim halinde olacaklar. Bize sadece marketten malzemeleri almak ve robotik kolların oralardan alarak kullanacağı raflara dizmek kalacak. Tabi istersek robotik sistemi manuel hale getirerek bizde yemek hazırlamaya katılabileceğiz. Tabi bu anlattıklarımın hepsi çok fazla ütopik gibi görünüyor olabilir. Son olarak şunu söyleyebilirim. Çok yakın bir gelecekte mutfaklarımızda gerçek robotik sistemleri görmeye başlayacağız.

Sağlıcakla kalın…
Doç. Dr. Murat Doğan


Haberler

Tüm Haberler