Kalakari Film Festivali’nde RTS’den İki Film!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerinin çektiği iki kısa film, 18 Mart’ta Endonezya’da düzenlenecek olan Kalakari Film Festivali’nde gösterilecek.
Senaryosunu Berk Köse ve Ferit Doğan’ın beraber yazdığı, yönetmenliğini Berk Köse’nin üstlendiği Süreç kısa filmi ile senaristliğini ve yönetmenliğini Ferit Doğan’ın, görüntü yönetmenliğini Berk Köse’nin üstlendiği Geçmiş, Gelecek, Şimdi kısa filmi, Endonezya’da düzenlenen Kalakari Film Festivali’nde gösterim hakkı kazandı.

Birkaç ay önce, hem Süreç hem de Geçmiş, Gelecek, Şimdi filmleri Bolivya’da düzenlenen Black Cat Award International Film Festival’de izleyiciyle buluşmuştu. 18 Mart’ta ise Endonezya’da gösterime girecek filmlerden Süreç’in senaristi, Geçmiş, Gelecek, Şimdi’nin hem senaristi hem de yönetmeni olan Ferit Doğan, filmlerin festival yolculuğunda elde ettiği başarılardan mutluluk duyduklarını belirtti. Süreç’i, ortak senarist Berk Köse ile beraber yazmaya başladıklarında bu kadar güzel sonuçlar alacaklarını bilmediklerini ifade eden Doğan, bu başarıların ardından hayallerinin her geçen gün büyüdüğünü ifade etti.

Geçmiş, Gelecek, Şimdi projesinde, Süreç’ten farklı olarak travmaların insan zihnine verdiği zararları ön plana koymak istediğini belirten Doğan, filmde yarattığı distopik gelecekte, artık zihinsel bir yolcuğa çıkmanın mümkün hale geldiği bir evren yaratıyor. Zihinsel yolculuğa çıkan filmin başkarakteri Arzu, zihninin karanlık köşelerinde dolaşırken, anlamsız veya tuhaf yerlerden geçiyor. Gerek Süreç, gerek Geçmiş, Gelecek, Şimdi, gerekse de sıradaki projeleri Stendhal’da karakterleri istekleri, tutkuları ve korkularıyla yüzleştirmeyi tercih ettiklerini sözlerine ekleyen Doğan, insan doğasını keşfettikçe hikaye anlatıcılığının çok daha zevkli hale geldiğinin altını çiziyor.

Yeni Proje Yolda

Güzel bir birliktelik ortaya koyan ve bu anlamda diğer öğrencilere de kolektif çalışma konusunda örnek olan Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerinden oluşan ekip, yeni projelerinin çalışmalarına devam ediyor. Çekimleri iki ay önce biten, senaristliğini ve yönetmenliğini Berk Köse ve Ferit Doğan’ın ortak olarak üstlendiği Stendhal kısa filminin post-prodüksiyon çalışmaları sürüyor. Yeni projelerinde ilk kez orijinal müzik kullanacaklarını ve bunun için profesyonel bir isimle anlaştıklarını, aynı zamanda afiş tasarımı için de Disney+’da çalışan profesyonel bir isimle sürdüreceklerini ifade eden Doğan, hedeflerini her geçen gün büyüttüklerini vurguladı. En büyük arzularından birinin Türk Sineması’na farklı türleri de kazandırabilmek, sadece belli başlı film tiplerinde sıkışıp kalmanın doğru bir şey olmadığını gösterebilmek olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, çok fazla ideali olduğunu ve bu idealler doğrultusunda ekip olarak emin adımlar attıklarını belirtti.

“Oyunculuğun En Zor Kısmı Doğru Hissi Aktarabilmek”

Hem Süreç hem de Geçmiş, Gelecek, Şimdi projelerinde rol alan Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Beyza Sude Yüksel de aynı ekip ruhu ve aynı azimle çok farklı iki kısa filmi ortaya çıkardıklarının altını çizdi. İki projede farklı iki karakteri canlandırdığını söyleyen Yüksel, Süreç kısa filminde canlandırdığı gotik karakterin kendi karakterine çok zıt olduğunu belirterek hem bireysel hem de ekiple beraber haftalarca çalıştığını sözlerine ekledi. Geçmiş, Gelecek, Şimdi filminin başkarakteri Arzu’ya kendini daha yakın hissettiğini belirten Yüksel, karakterleri hissederek oynamak gerektiğini bu nedenle çok çalıştığını, karakterlerin yaşadığı süreçleri kendisi yaşıyormuş gibi hissedene dek pratikler yaptığını ekledi. İki projeyle, iki farklı karaktere bürünüp seyirciye doğru hissi geçirmeyi deneyimleyen Yüksel, oyunculuğun en zor kısmının tam da bu doğru hissi aktarabilmeyi başarma aşaması olduğunu belirtti. Başarılı bir festival yolculuğu geçiren iki projede de rol almanın kendisini gururlandırdığını sözlerine ekledi.

Projelerde emeği geçen tüm öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.