Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Olarak 2021 Yılında Neler Başardık?

Sevgili öğrencilerimiz,

Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir heyecan ve umut ile girdiğimiz yeni yılın bu ilk günlerinde; geride bıraktığımız 2021 yılında İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ailesi olarak, siz değerli öğrencilerimiz ile birlikte elde ettiğimiz başarıları paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.

  • İGÜ ailesi olarak, büyük değişimler ve yeni eğitim modellerinin ortaya çıktığı 2021 yılında uzun bir aradan sonra sizlerle tekrar yüz yüze eğitime başlamanın heyecanını yaşadık. Kampüsümüz, fakültemiz, dersliklerimiz, ofislerimiz tekrar eski canlı günlerine kavuştu.
  • 428 yeni lisans öğrencisi aramıza katıldı. Yeni yılda aramıza katılan öğrencilerimiz ile birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi olarak öğrenci sayımız 1684’e yükseldi.
  • 2021 yılında fakültemiz bölümlerine yerleşen öğrencilerimizin %87’si burslu öğrenci olarak aramıza katıldı. Bunların %28’si tam burslu, %58’i %50 burslu, %14’ü ise %25 burslu öğrencilerimizden oluşuyor. Bunun yanında, başarı bursu, kardeş bursu, mütevelli heyeti bursu gibi farklı burs imkanlarından yararlanan çok sayıda öğrencimiz oldu.
  • Üniversite hayali kuran aday öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla; öğrencilerin yeteneklerini, kişisel başarılarını, geliştirilmeye açık olduğu alanları değerlendirip öğrencilere “özel burs” olarak tanımlanan üniversitemizin Come to Gelisim Bursu bu yıl hayata geçti.
  • Her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı üniversite ve bölümlerden birçok öğrenci İGÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim görmeyi tercih ederek yatay ve dikey geçiş ile aramıza katıldı. Geçtiğimiz yıl toplam 127 yatay geçiş öğrencisi, 74 dikey geçiş öğrencisi fakültemiz bölümlerine yerleşti.
  • Öğrencilerimizin farklı alanlarda uzmanlaşmalarını teşvik ederek 2021 yılında çift ana dal programlarına 22 öğrencinin kayıt yaptırmasını sağladık. Toplamda ise çift ana dal programlarına kayıtlı olan öğrenci sayımız 101’e yükseldi.
  • 2021 yılında da uluslararasılaşma hedeflerimiz için çalışmalarımıza devam ettik. 17 farklı ülkeden toplam 75 misafir öğrencimiz oldu.

Eğitimde uluslararasılaşmaya büyük önem veren üniversitemiz, uluslararası akreditasyon ve yabancı üniversitelerle imzaladığı protokoller ile öğrenci ve mezunlarına eğitim imkânı sunmaktadır. AQAS, AHPGS, PEARSON ve ABET gibi kuruluşların görevlendirdiği uluslararası uzmanlar heyetleri tarafından ayrıntılı incelenmiş ve birçok bölümümüz akredite edilmeye uygun bulunmuştur. İGÜ Güzel Sanatlar Fakültesi olarak ise “Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Grafik Tasarımı, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İletişim ve Tasarımı, Radyo, Televizyon ve Sinema” olmak üzere toplam 6 bölümümüz AQAS tarafından akredite edilmiştir.

  • Bu yıl açılan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü ile birlikte fakültemizde toplam 8 bölüm olarak çalışmalarımıza devam ettik.
  • Alanında uzman çok değerli bilim insanları ile akademik kadromuzu daha da güçlendirerek fakültemizdeki kadrolu öğretim elemanlarımızın toplam sayısını 41’e çıkarttık.
  • Eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerini asli görevi saymayı misyon edinen üniversitemiz bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi olarak, sahip olduğumuz akreditasyonların ilke ve esaslarına uygun birbirinden başarılı projelere imza attık:

En gurur duyduğumuz projelerimizden olan ve sizlerin de değerli katkılarıyla büyüyen “Film Atölyeleri”nde (FA), Türkiye’nin çeşitli illerinde önemli kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde çok yetenekli gençlerin hayatlarına dokunarak onları sinemanın büyüsüne davet etmeye çalıştık:

Nusaybin Film Atölyesi (12-13-14 Kasım, Nusaybin Kaymakamlığı (Mardin) iş birliği ile)
Karahantepe Film Atölyesi (10-11-12 Aralık, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile)
Payas Film Atölyesi (7-8-9 Ocak, Payas Belediyesi (Hatay) iş birliği ile)


Film Atölyeleri kapsamında her bir projede 25 lise öğrencisine 3 günlük teorik ve pratik eğitim vererek; filmler çektik, galalar düzenledik ve öğrencilere sertifikalarını takdim ettik. Beypazarı Film Atölyesi (Ankara) ve Hozat Film Atölyesi (Tunceli) çalışmalarımız ise devam ediyor. Ayrıca, Film Atölyeleri’nin (FA) tamamını YouTube ve Instagram hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

  • Bunun dışında toplam 8 bölüm kapsamında çeşitli etkinlikler, söyleşiler, sergiler ve atölyeler düzenlemeye devam ettik.
  • Teknoloji bağımlılığı, sokak hayvanlarını koruma, sağlıklı beslenme, Covid-19 farkındalığı, İstanbul tanıtımı gibi çok çeşitli temalarda 13 farklı sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik.
  • “Tasarım ve Sanata Bir Dokunuş” teması ile düzenlediğimiz ve Dr. Öğr. Üyesi Nuri Sezer, Dr. Öğr. Üyesi Melis Boyacı, Dr. Öğr. Üyesi Radife Ongar ve Öğr. Gör. İrem Fulya Özkan’ın eğitimci olarak katkı sunduğu liselere yönelik kış okulu eğitimimize 2021’de de devam ettik. 4 gün süren eğitimlerimize toplam 560 öğrenci kayıt oldu.
  • “Dijitalizm” temalı iki adet illüstrasyon yarışması düzenledik. Lise ve ön lisans/lisans kategorisinde dereceye giren katılımcılara ödüllerini takdim ettik.
  • GSF Oryantasyon El Kitabı ve GSF Öğrenci El Kitabı’nı yayımladık.
  • GSF E-bülten çalışmalarımıza öğrencilerimizi de dâhil ederek devam ettik, tanıtım film çekimlerimizi tamamladık.
  • Sosyal medya hesaplarımızı aktif hâle getirerek mevcut ve aday öğrencilerimiz ile bağlantılarımızı kuvvetlendirdik. Fakültemizde gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin tamamına İGÜ GSF YouTube, İGÜ GSF Instagram, İGÜ GSF Twitter hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bilimsel araştırma projelerine bu yıl da hız kesmeden devam ettik:

  • GSF Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın danışmanı olduğu “IPSUS - Climate Smart Food Innovation Using Plant and Seaweed Proteins From Upcycled Sources- Geri Dönüştürülmüş Kaynaklardan Elde Edilen ve Bitki ve Deniz Yosunu Proteinlerini Kullanan İklim Dostu Yenilikçi Gıdalar” başlıklı proje teklifi AB Çerçeve Programı Bilimsel Araştırma Projeleri SUSFOOD2-FOSC 2021 kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
  • Öğretim elemanlarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın proje ekibinde yer aldığı “Endüstriyel Peynir Üretiminde Kullanılan Mikrobiyal Peynir Mayası Rennin Üretim” başlıklı TÜBİTAK-Teydep Projesi tamamlandı.
  • Öğretim elemanlarımızdan Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in doktora bursiyeri olarak proje ekibinde yer aldığı 117K317 No.lu “Tarihi Kent Merkezlerinde Yeniden Yapılanmasında Belirleyici Faktörler ve Olası Senaryolar: İstanbul Beyoğlu Örneği” başlıklı TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesi tamamlandı ve Arafta Bir Beyoğlu web sitesi üzerinden çevrim içi olarak sergilendi.

Öğrenci merkezli eğitim anlayışı uygulama misyonu doğrultusunda ve paydaşlarımız ile iş birliği içerisinde ulusal ve uluslararası festivaller düzenledik ve yeni paydaşlar kazandık.

  • Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali’ni (Tayf International Short Film Festival) çalışmalarına başladık. Tüm dünyadan 3227 başvurunun yapıldığı festivalde sinema alanından birbirinden değerli isimleri festivalimize danışma kurulu üyesi ve jüri üyesi olarak dahil ettik. Ayrıca, festival hakkında detaylı bilgilere TAYF web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Tasarım Fest ‘21’i gerçekleştirdik. Çevrim içi ortamda Zoom platformu üzerinden toplam 18 etkinlik gerçekleştirdiğimiz festivale 2500 katılımcı kayıt olurken, YouTube üzerinden yapılan canlı yayınlarda 2300 izleyiciye eriştik ve yaklaşık 5000 aktif izleyici ile buluştuk.

Öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz meslek alanlarındaki prestijli yarışmalardan çok önemli ödüller ile döndü ve önemli başarılara imza attılar.

  • Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerimiz Melek Çetinkaya, Tuğçe Çeşmeci ve Sema Arslan “Kadının Portresi” adlı podcast yayını ile TRT yarışmasında birinci oldu.
  • Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencimiz Yusuf Uz, kısa filmi “Vesile” ile Ordap Derneği’nin “iyilik” temalı kısa film yarışmasında, 85 film arasından 6’ncı seçilerek mansiyon ödülü aldı.
  • Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ikinci sınıf öğrencilerimiz, Dış Kapı ile Türk Amerikan Derneği’nin (TAA) düzenlediği Kısa Korku Filmi Yarışması'nda birincilik ödülü kazandı.
  • Öğretim elemanlarımızdan Arş. Gör. Eda Çekemci, yapımcılığını üstlendiği kısa film projesi ile 22. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde birinci oldu.
  • Öğretim elemanlarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker ve Dr. Öğr. Üyesi Radife Akyıldız Ongar, 21.si düzenlenen Frankfurt Türk Film Festivali’nde jüri üyesi olarak yer aldılar.
  • Öğretim elemanlarımızdan Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu’nun yönetmenliğini R. Hakan Arslan ile birlikte gerçekleştirdiği kısa filmi “Tek Yön” Kültür Bakanlığı’ndan destek aldı.
  • Akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe'nin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği orta metraj filmi “Azer”, Uluslararası Meihodo Görsel Medya Festivali ve Asya Sinematografi Ödülleri'ndeki başarısının ardından, Lift Off Global Network'ün 2021 seçkisinde de yer aldı.

Bu vesileyle her bir hocamızı tekrardan tebrik ediyor ve fakültemize kazandırdıkları değerler için teşekkürlerimi sunuyorum. Mart 2020 tarihinden itibaren yaşadığımız Covid-19 pandemisi ile birlikte eğitim alanında önemli bir dijital dönüşüm süreci yaşadık. Disiplinler arası çalışmalar ve çağın dönüşümlerine adaptasyona önem vererek bölüm müfredatlarımıza eklediğimiz “Dijital Platformlarda İçerik Üretimi, Girişimcilik Pratikleri, İleri Bildirim, Dijital Teknolojiler, Drone Çekim Teknikleri, Dijital Oyun Tasarımı, Geleceğin Çevresi, Akıllı Binalar” gibi yenilikçi dersleri öğrencilerimizin takip etmesini isteriz.

Mart 2020 tarihinden bu yana süregelen pandeminin etkilerini bir nebze azaltmaya çalıştığımız ve sizlerle kısıtlı da olsa yüz yüze bir araya geldiğimiz 2021-2022 akademik yılında ortak bir çabayla önemli başarılara imza attık. Çok kıymetli ve hevesli öğrencilerimizin enerjisi ve öğretim elemanlarımızın üretkenliği ile birlikte pandeminin yarattığı tüm olumsuzluklara rağmen fakültemize kattığımız başarılar ile yeniden umut dolduk. 2021 yılında elde ettiğimiz ödül ve başarılar, aramıza katılan çok değerli hocalarımız, yukarıda bahsettiğim çok önemli projeleri yürüten; geçtiğimiz yılın başarı dolu geçmesinde emeği olan öğrenci ve hocalarımızın gerçekleştirdiği etkinlikler ile ilgili üretilen haberlere GSF web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Pandemi şartlarında bile büyük bir azimle çalışarak bu başarılara imza atmamızı sağlayan hocalarımıza ve öğrencilerimize yürekten teşekkürlerimi sunarım. 2022 yılının üretkenliğimizin katlanarak arttığı; araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerimize ve beraberce yürüttüğümüz keyifli projelere hız kesmeden devam ettiğimiz ve tüm hayallerimizin gerçeğe dönüştüğü bir yıl olmasını yürekten diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla,
Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı
İstanbul Gelişim Üniversitesi


Haberler

Tüm Haberler