İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümü 2209-A Tübitak Projesi Başarısı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Pınar Şenoğul (Yürütücü) ve Osman Akkuş (Ekip üyesi) tarafından yürütülen önemli bir araştırma projesi kapsamında, kentsel iç mekânların kentsel açık kamusal mekânlardaki mekân kalitesinin artırılması potansiyelleri üzerine çalışmalar 2209-A Tübitak Projesi kapsamında kabul edildi. Danışmanlığını İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören'in üstlendiği projenin odak noktası, İstanbul'un Beşiktaş semtinde yer alan Dünya Barış Parkı olarak belirlendi.

Projenin amacı, kentsel planlama ile iç mimarlık disiplininin kesiştiği bir alan olan kentsel iç mekânların kentsel açık kamusal mekânlardaki mekân kalitesinin artırılmasında taşıdığı potansiyelleri belirlemek üzerine kurulmuştur. Bu doğrultuda, Beşiktaş semtindeki Dünya Barış Parkı somut bir örnek olarak ele alınarak; mekân kalitesinin artırılmasında iç mekân tasarımının rolü incelenmektedir. Araştırma ekibi, kentsel mekân ve mekânsal kalite kavramlarının kesişiminde, iç mimarlık disiplininin kentsel kamusal alanlara uygulanmasıyla ilgili yeni çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Kentsel iç mekân kavramının tanımı üzerine yapılan çalışmalar, iç ve dışın mekânsal/sosyal kompozisyonu ile insanlar arasındaki ilişkinin yeniden tariflenmesi üzerine yoğunlaşıyor.

Projede elde edilecek sonuçlar, iç mimarlık ile kent planlama disiplinleri arasındaki güçlü bağı vurgulayarak, kentsel mekânların tasarımında yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu önemli araştırma projesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nin akademik çevredeki etkin rolünü bir kez daha ortaya koyarken, kent yaşamında mekân kalitesi konusundaki bilimsel bakış açısını derinleştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölümümüzün sevgili öğrencilerini ve kıymetli hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.