Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 İç Mimarlık Söyleşileri'nin on birincisi Mehmet Hacıosmanoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi!

İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri tarafından düzenlenen “İç Mimarlık Söyleşileri”nin on birincisinin ikinci oturumu 23 Mayıs 2022 tarihinde Mehmet Hacıosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık & İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri tarafından düzenlenen İç Mimarlık Söyleşileri'nin on birincisinin “Betonun Mobilya Serüveni” başlıklı ikinci oturumu, 23 Mayıs 2022 tarihinde Mehmet Hacıosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.  

Söyleşi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük’ün açılış konuşmasını yapması ve ardından konuşmacıların özgeçmişlerini takdim etmesi ile başladı. Mimar Mehmet Hacıosmanoğlu’nun öz geçmişine değinmek gerekirse; İstanbul‘da doğdu, 2018 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Birçok iş kurma girişiminden sonra 2018 yılında iki arkadaşıyla birlikte Kalif Mimarlık'ı kurdu. Tasarım, tadilat, restorasyon projeleri yapan firma 2019 yılında radikal bir kararla üretim sektörüne atıldı. 50 m2 bir atölyede, dört kişi ile başlayan maceraları şu an 2500 m2 fabrikada elli kişilik bir kadroyla devam ediyor. Kalif Mimarlık, hafif betonu doğal taşla birleştirerek iç ve dış mekân için saksı, sehpa, masa, fire-pit gibi tasarım ürünleri Türkiye’de satmanın yanı sıra, ondan fazla ülkeye de ihraç ediyor.

Mehmet Hacıosmanoğlu, betonun akıllarda ağır, hantal bir malzeme olarak yer ettiğini ancak gelişen teknoloji ile birlikte yeni beton türleri ortaya çıkabildiğinden bahsederek sunumuna başladı.  Betonun mobilya serüvenini anlatırken aslında bir tarihe tanıklık ettiğimizi ifade eden Hacıosmanoğlu, bunun sebebini betonun çok eski bir yapı olsa da yakın tarihte beton ile ilgili çok önemli gelişmelerin yaşanması olduğunu söyledi. Hem iç mekânlarda hem peyzaj alanlarında değerlendirebileceğimiz ürünlerin nasıl hantal olmadan, uzun ömürlü, dayanıklı bir şekilde tasarlanıp üretilebileceğini açıkladıktan sonra, bunu nasıl yaptıklarını Kalif Mimarlık serüveni üzerinden anlattı. Öncelikle betonun çimento ve agrega birleşiminin su ile birlikte karıştırılması ile elde edilen doğal bir malzeme olduğunu vurgulayan Hacıosmanoğlu, betondan saksılar ile üretime başladıklarını, bu malzemenin tüm potansiyelini kullanmayı hedefleyerek üretebildikleri kadar farklı ürün alanlarına yöneldiklerine değindi. Bu alanlar arasında lavabo, bahçe ürünleri ve iç ve dış mekân mobilyaları bulunmakta. Kalif Mimarlık tarafından geliştirilmiş terrazzo dokulu malzemenin başlıca özellikleri arasında; güneş ışığında yüksek solma direnci, mantar oluşumunu engelleyen yalıtım bileşenleri, yüksek kırılma mukavemet, hafiflik bulunmakta. Karışım, %100 doğal taş tozu üzerine kimyasal kullanımı minimum düzeyde (%2) tutulacak şekilde oluşturuluyor. Malzeme detayının ardından üretilen ürünlerin üretim süreci ve kullanım alanlarından bahseden Hacıosmanoğlu’nun, öğrencilerden gelen soruları yanıtlanmasının ardından söyleşi son buldu.

Sayın Mehmet Hacıosmanoğlu’na değerli katkıları için çok teşekkür ederiz.

Etkinlik kaydını İGÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Youtube Hesabı üzerinden izleyebilirsiniz.


Haberler

Tüm Haberler