Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özel’in Solo Sergisi ‘‘İç Kozmos’’ Maji Art Galeri’de Açılıyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel’in solo sergisi ‘‘İç Kozmos’’ 10 Şubat 2022 tarihinde Maji Art Galeri’de açılıyor. Saat 17.00’da kapılarını açacak olan sergi, izleyiciyle buluşmayı bekliyor.

Ressam ve sanat yazarı Hülya Küpçüoğlu katalog metninde; "Ahmet Özel’in 1990’lı yıllarda yaptığı resimler oldukça ilginç bir karşılaşmanın izlerini taşımaktadır. Yıllar sonra ‘‘İn/san’’ başlıklı sergi kataloğu elime geçtiğinde, serginin son yıllarda oldukça popüler olan Göbeklitepe ile olan bağlantılarını fark etmemek imkansızdı. O sergide Özel sadece farklı uygarlıklar değil aynı zamanda evren, kozmos, yıldızlar, gizem üzerine de resimler kurgulamıştı. Resimlerin isimlerine baktığımızda ‘‘Gizli Anıt’’, ‘‘Bir Gök Cismi’’, ‘‘Sırlar’’, ‘’Mistik Manzara’’ gibi adlandırmalar yapmış ve başka söylemlerin de kapılarını aralamıştı. Ahmet Özel, sanat hayatı boyunca üzerinde durduğu şaman kavramını, bir şaman olarak gerçek hayatta yaşarcasına, kolektif bilinçten aldığı etkileşimlerle ‘‘Göbeklitepe’’nin merkezine yolculuk yapmış olduğunu şimdi görüyor ve anlıyoruz..." ifadelerine yer veriyor.

Ahmet Özel, resimlerini; kendi iç dünyasına olan yolculuğunun tanıkları olarak betimliyor. Uzun süredir ‘‘İç Sesler’’ ve ‘‘İç Manzaralar’’ gibi kavramlar üzerinden kendi iç dünyasına yolculuk yaptığını söylüyor. Resimlerinde ‘‘İç Manzaralar’’, ‘‘İç Sesler’’, ‘‘İç Güneş’’ gibi başlıkları kullanan sanatçı, kendi dünyamızın karanlık fakat keşfedilmeyi bekleyen dehlizlerine yaptığı yolculuktan besleniyor.

‘‘İç Kozmos’’ sergisi izleyiciyi, doğayı ve evreni sorgulamaya iterken alımlayıcının kendi dünyasına yolculuk yapma fikrini harekete geçirmesi açısından önemli bir konumda yer alıyor. Özel’in renk kompozisyonları ve biçimdeki soyutlayıcı tavrı, içsel yolculuk ve yolda olma deneyimini ‘‘Ben’’ ve ‘‘Biz’’ kavramları bağlamında temsil ediyor. Tuvalini bir oyun alanı gibi tasavvur eden Özel, çoğalan figür ve renk varyasyonlarıyla, tuval yüzeyine kattığı dokular ve oluşturduğu katmanlarla, doğanın ve evrenin dinamizmini organik bir biçimde ele alıyor.

Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı

aöç