Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER

Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’tan yeni kitap bölümü!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’in kitap bölümü yayımlandı.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’in, editörlüğünü Doç. Dr. Şeyda Barlas Bozkuş’un yaptığı Sosyal Medya Ekseninde Kolektif Bellek ve Popüler Tarih adlı kitapta yazısı yayımlandı. “İktidar Ve Hegemonya Kavramları Işığında Yeni Medyada Karşı Hafıza Arayışı: ‘Eski Türkiye’ ve ‘Yeni Türkiye’ Kavramları Üzerinden Bir İnceleme” başlıklı bölümle katkı sağlayan Saltik, çalışmasında hegemonik kolektif hafızaya karşın yeni medya platformlarının karşı hafıza kurma potansiyelini ele almıştır. Ekşi Sözlük merkeze alınarak yürütülen çalışmada, içerik analizi yöntemiyle kullanıcı yorumları analiz edilmiş ve yeni medya platformlarının karşı hafıza kurmada aracı olarak kullanılabileceği bulgusuna erişilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle, yeni medya platformlarında var edilen karşı kolektif hafızanın nitelikleri ve işlevselliği tartışmaya açılmıştır.

Kitap Hakkında

Yıllar içerisinde sosyal ağlara iletilen büyük veri, yaşadığımız süreçteki toplumsal değişimleri geleceğe ulaştırma işlevi görür. Büyük veri, dijital medya ve sosyal ağlarda paylaşılan yazılı metin, fotoğraf, video, tasarım ögelerinin tamamı olarak nitelendirilmektedir. Sınırsız bir uzamda ve sürekli etkileşim içerisinde üretilen veri, yirmi yıllık bir süreç içerisinde sosyal medya platformlarında geçmiş ve gelecek arasındaki bilgi ağını inşa etmektedir. Sosyal paylaşım ağlarında üretilen içerikler toplumsal hafızanın hatırlama ve unutma eğilimlerini harekete geçirmede etkilidir. Sosyal Medya Ekseninde Kolektif Bellek ve Popüler Tarih adlı kitapta ele alınan araştırmalarla, hatırlama/unutma edinimlerinin hangi paylaşımlar ve tarihsel süreçler kapsamında ilerlediğine bakılmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.