Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, ‘Sanatçı’ Programına Konuk Oldu

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo, Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, Meltem TV’de, oyuncu Raif Akyüz’ün sunduğu ve her bölümde farklı alandan sanatçıların yer aldığı, ‘Sanatçı’ adlı programa konuk oldu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo, Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, ‘Sanatçı’ programının 23.01.2021 tarihli yayınına konuk oldu.

Meltem TV’de yayınlanan ve alanında uzman isimlerin konuk olduğu programda, tiyatro yönetmeni, oyuncu, yazar ve akademisyen Önder Paker, sunucu Raif Akyüz’ün sorularını yanıtladı. Raif Akyüz’ün, tiyatro kariyerine dair yönelttiği sorular üzerine Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, çok genç yaşta, hatta çocuk denebilecek bir yaşta tiyatro hayatının başladığından, radyo seslendirmeleri yaptığı dönemden, tiyatro eğitiminden ve bu alandaki akademik çalışmalarından söz etti.

“Tiyatro benim hayatımda, kendimi bildiğim yaşlardan beri hep var. Okul tiyatrolarında, çok genç yaşlarda radyo seslendirmelerinde, tiyatro gösterilerinde… Hep vardı.”

Aynı zamanda tiyatro oyunları yazan Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, Raif Akyüz’ün bu konudaki soruları üzerine, bir oyun yazarı olarak en çok biyografiler ile ilgilendiğinden söz ederek, Alman şairi Goethe ve İngiliz şair Sheakespeare’ın hayatını ele alan oyunlarını örnek verdi.

Tiyatro yönetmenliğine dair sorulara cevap verdikten sonra oyunculuk kariyeri üzerine de konuşulan Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker’in, daha önce rol aldığı Söz, Güzel ve Çirkin, Yüzleşme, İstanbullu Gelin, Payitaht Abdülhamid dizileri hakkında sohbet edildi.

Raif Akyüz’ün oyuncu ile metin arasında nasıl bir bağlantı olması gerektiğine dair sorusuna Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, en önemlisinin rol çözümlemesi olduğunu, metni iyi anlamak için de dramaturjiyi iyi çözmek gerektiğini belirterek; bu alanda ilerlemek isteyen kişilere çok okumak gerektiği önerisinde bulundu.

Günümüzde, tiyatroya gitme alışkanlığı gibi bir tutum olmadığından ve tiyatroya giden kişi sayısının artmadığından söz eden Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, bugünün tiyatro salonları ve izleyicisi üzerine yorumlarda bulundu.