Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’dan Yeni Uluslararası Yayın!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın SCOPUS’ta taranan Journal of Foodservice Business Research’te “On-Site and One-Year Monitoring of Food Service Business Risks Associated with Poor Hygiene Quality in the Catering Establishments for Consumer Protection” başlıklı makalesi yayımlandı.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın, “On-Site and One-Year Monitoring of Food Service Business Risks Associated with Poor Hygiene Quality in the Catering Establishments for Consumer Protection” başlıklı çalışması Scopus’ta taranan Journal of Foodservice Business Research’te yayımlandı.
 
Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan yapmış olduğu çalışma ile ilgili şu sözleri ifade etti:

"Bu çalışma ile toplu yemek üretimi yapan catering işletmelerinin üretim ve servis süreçlerinde oluşabilecek mikrobiyolojik kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesini amaçlanmıştır.” Çalışmada bir yıl boyunca altı catering işletmesinin üretim süreçleri takip edilmiş; personel elinden, ekipman, tezgah, alet yüzeylerinden, su ve yemeklerden numuneler alınmış; mikrobiyolojik incelemeleri yapılmıştır. Yapılan kontroller ve mikrobiyolojik incelemeler sonucunda toplu yemek üretimi yapan catering işletmeleri; gıda güvenliği açısından değerlendirildiğinde temel mikrobiyal kontaminasyon kaynağının personel olduğu ve etkin dezenfeksiyon programlarının olmadığı sonucuna varılmıştır.

Yiyecek-içecek hizmeti veren işletmeler, Türkiye dâhil dünyanın en büyük ekonomik sektörlerinden biridir. Ulusal ve uluslararası yasal otoriteler, işletmelerin tüketicileri korumaları için bir zorunluluk olarak bu sektöre özel sağlık ve gıda güvenliği mevzuatı düzenlemektedir. Geleneksel ve çağdaş direktiflere ve düzenli izlemelere rağmen, catering işletmeleri, müşterilerin sağlığını tehlikeye atan ve güvenli olmayan gıda kaynağı haline gelebilir. Bu bağlamda çalışmamız, toplu yemek üretimi yapan catering işletmelerinde düşük hijyen kalitesi ile ilişkili gıda hizmeti işletme risklerinin tüketici koruması için yerinde ve uzun vadeli izlenmesinde önemli bir boşluğu doldurmaya katkıda bulunması nedeniyle önemlidir. Genel olarak, catering işletmelerinde hijyen konusundaki farkındalığın iyileştirilmesi, düzenli olarak izlenmesi ve catering işletmelerinin rekabet edebilirliği ve verimliliği için düşük hijyen kalitesiyle bağlantılı belirsizliklerin tespit edilmesi, işletmelerde insan faktörünün kesinlikle gözetilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak catering işletmelerinin halk sağlığı açısından riskler barındırdığı düşünülmektedir."

 

Makaleyi detaylı incelemek için tıklayınız.


Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.
 



Haberler

Tüm Haberler