06 Aralık 2022 Salı
Dr. Öğr. Üyesi Erdem Çağla’dan Yeni Bildiri!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü (GRA) öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Erdem Çağla, 15-17 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin ev sahipliğinde bu yıl ilki düzenlenen Ulusal İzmir Sanat ve Kültür Kongresi’ne çevrimiçi olarak katılarak “Karikatür Sanatı Bağlamında Telif Hakları” başlıklı sözlü bildiri sunumunu gerçekleştirdi.
Sanat, tasarım ve kültürle bağlantılı konularda çalışan akademisyenleri, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini ve diğer uzmanları bir araya getiren kongre, farklı bakış açıları geliştiren bir platform oluşturma amacıyla pek çok farklı araştırmacıya ve çalışmalarına ev sahipliği yaptı.
Duygusal Gücün bir İfadesi Olarak Sanat
Kongre Başkanı Prof. Dr. Fikri Salman kongre ve sanat ile ilgili olarak duygusal gücün bir ifadesi olan sanatın, her medeniyetin ortak hikâyesi olan kültürde kendisini bularak karakterini güçlendirdiğini belirtti. Salman, sanatın bir kültür ürünü ve ifade aracı olarak ilk insan toplumlarından günümüze değin varlığını sürdürdüğünü ifade etti. İnsanoğlunun ilk çağlardan itibaren algılama, kavrama, tasarlama gibi edimleri yoluyla ürettikleri nesnelerle yaşam standartlarını daha anlamlı ve işlevsel bir boyuta taşıdığını, düşüncelerini, duygularını, geleneklerini ve inançlarını ifade edebildiğini ve kendi sanatsal ifade biçimini oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Karikatür Sanatı Bağlamında Telif Hakları Sanatçı Perspektifiyle Aktarıldı
“Karikatür Sanatı Bağlamında Telif Hakları” başlıklı sözlü bildirisi hakkında açıklamada bulunan Dr. Öğr. Üyesi Erdem Çağla, karikatür sanatı, karikatür yarışmaları ve karikatür türleri hakkında yazılmış kitaplar dolusu bilgi olmasına rağmen karikatürü ve telif haklarını birlikte değerlendiren bir çalışmanın literatürde olmadığını vurguladı. Çağla, kaynak olarak ulaşılması son derece zor olan karikatürle ilgili somut telif hakkı uyuşmazlıklarının incelenerek telif haklarının, hukukun teknik alanına girmeden, sanatçı perspektifiyle algılanması gerektiğine değinerek telif hakları ihlal edilen çizerlerin sahip olması gereken bilinç düzeyini oluşturmanın önemini ortaya koydu.
Dr. Öğr. Üyesi Erdem Çağla’yı bildiri sunumundan dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.