Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın “Bilimin Sineması: Postmodern Bilim, Bilimkurguyu Nasıl Değiştirdi?” Kitabı Çıktı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü (RTS), Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yazarlığını yaptığı “Bilimin Sineması: Postmodern Bilim, Bilimkurguyu Nasıl Değiştirdi?” kitabı Doruk Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Bilimin Sineması: Postmodern Bilim, Bilimkurguyu Nasıl Değiştirdi? kitabı, İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın 2021 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, “Postmodern Dönemde Bilimsel Bilginin Başkalaşımı ve Amerikan Bilim Kurgu Sineması” başlığıyla kabul edilen doktora tezine dayanmakta. Kitap, “Postmodernite ve Bilimsel Bilgi” “Bilimkurgu Türü ve Amerikan Bilimkurgu Sineması” ve “Postmodern Dönemde Bilimsel Bilginin Başkalaşımı ve Amerikan Bilimkurgu Sineması” üç bölümden oluşuyor.

Bilimkurgu türü, bilimsel bilginin epistemolojik sınırlarına edebi bir gönderme ve kimliğine getirilmiş sanatsal bir yorum niteliğindedir diyen Doğan, bilimkurgu türünün, bilim kültürü ile dolaysız ve güçlü bir ilişki içerisinde olduğuna vurgu yapıyor. Doğan’a göre bilim kültürünün yerleşip gelişmediği zihniyet dünyalarında bilimkurgu türünden bahsedilememesinin sebebi de budur. Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan “bilimsel bilginin toplumsal hafızada yer ettiğini belirterek, “toplumun bakışı”nı inşa, hatta bazen işgal ettiği ve toplumun “kendiliğinden gelişen yönelimlerine” yol gösterdiği kültürlerde bilimkurgu hem edebiyatta hem sinemada hem de diğer sanat formlarında kendine yer bulur ve kendini var eder” diyerek sözlerine devam ediyor. Doğan’a göre eğer toplumsal kültür bu unsurlardan yoksunsa bilimkurgu toplumsal düşünüşün bir gerçeği olamaz, en iyi ihtimalle ithal bir ürün olarak hızlıca tüketilir. “Bilimkurgunun gerek şartı, bilimsel bilgi ve yanında getirdiği bilim kültürüdür.” diyen Doğan, bu kitapta bilimkurgunun gerek şartlarını sağlamaya çok uzak bir toplumdan bilimkurgu türü üzerine bir sav oluşturulmakta ve bu savın disiplinler arası kanıtlarını aramaktadır.

Çalışmasından dolayı bölüm başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ı tebrik eder, okuyucusunun bol olmasını temenni ederiz.