Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın TÜBİTAK Projesi Panel Aşamasında!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Türkiye’de Film Sektörünün Endüstriye Dönüşmesine Dair Bir Alan Araştırması: Bir Tür Olarak Kısa Filmin İşlevi, Sektörel Sorunları ve Çözümleri” başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi panel aşamasında projeyi sunmaya hak kazandı.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yürütücülüğünü üstlendiği, Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik, Arş. Gör. Okan Kırbacı ve Arş. Gör. Ayten Bengisu Cansever'in de araştırmacı ekibinde yer aldığı “Türkiye’de Film Sektörünün Endüstriye Dönüşmesine Dair Bir Alan Araştırması: Bir Tür Olarak Kısa Filmin İşlevi, Sektörel Sorunları ve Çözümleri” başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi panel aşamasında sunum yapmaya hak kazandı.

TÜBİTAK Projesi Panel Aşamasında!

Projede, kısa film türünün sektöre katılımının tamamlanabilmesi için Türkiye’de kısa filmin var olan ve/veya potansiyel tecimsel, sanatsal ve hukuki sorunlarının festivaller, yapım şirketleri, sivil toplum kuruluşları, televizyon kanalları, online izleme platformları ve fikri mülkiyet avukatları nezdinde araştırılması ve kısa filmin katılımıyla sektörün istikrarlı bir endüstriye dönüşebilmesi için çözüm üretilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çıktıları, bilimsel makalelerden oluşan bir ortak kitap ve bir belgesel film aracılığıyla ifade edilecektir.

Çalışmanın ülkemizde yaygınlık kazanan kısa film türünün sektörel gelişimini tamamlamasıyla ilgili sorunlara eğilecek olması ve genel hatlarıyla film sektörünün bir endüstri kimliği kazanmasıyla ilgili engellere -kısa film türü üzerinden- odaklanacak olması projenin kritik önemini ortaya koymaktadır. Bu alanda büyük çoğunluğunu proje yürütücüsünün oluşturduğu kaynaklarda ifade edilen görüşler dışında herhangi bir çalışmanın olmaması projenin özgün değerini ortaya çıkarmaktadır.

“Türkiye’de son yıllarda nicel olarak artış gösteren kısa filmlerin sektörün bir parçası olarak kabul edilebilmesi için önünde ne gibi engeller vardır ve kısa film, film sektörünün çatısına nasıl eklemlenebilir?” araştırma sorusuyla hareket eden projenin hipotezi “kısa film türünün film sektörüne eklemlenebilmesiyle ülkemizdeki film sektörünün endüstri özellikleri göstermeye başlayacağıdır”. Proje, Türkiye’de kısa filmin var olan ve/veya potansiyel tecimsel, sanatsal ve hukuki sorunlarına odaklanarak film sektörünün bir endüstri kimliğine bürünebilmesiyle ilgili çözüm yolları üretmeyi hedeflemektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ı ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.