Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’dan yeni yayın!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın “Algılanım Temelli Bir Deneyim Alanı Olarak Terrence Malick Sinemasında Biçim ve İçerik Kaynaşması: Knight of Cups Örneği” başlıklı makalesi yayımlandı.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın, “Algılanım Temelli Bir Deneyim Alanı Olarak Terrence Malick Sinemasında Biçim ve İçerik Kaynaşması: Knight of Cups Örneği” başlıklı makalesi, Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi’nin 16. sayısında yayımlandı.

Doğan, 11 Aralık 2022 tarihinde, Sinefilozofi Dergisi 5. Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu'nda sunulan aynı isimli bildiri özetinden genişleterek kaleme aldığı makalesinde, Amerikan sinemasının önemli yaratıcılarından biri olan Terrence Malick sinemasını incelemiştir. Klasik anlatı sinemasının yarattığı izleme alışkanlıklarının oldukça dışında, algılanarak deneyimlenen ve hatta sezinlenen filmler üreten Malick’in pek çok açıdan deneysel türü ile dirsek teması içinde bir filmografiye sahip olduğu görüşünü öne süren Doğan, Terrence Malick filmlerini bir çeşit deneyim alanı olarak görmektedir. Doğan’ın çalışmasının amacı, Terrence Malick’in filmlerinde bir deneyim alanı yarattığı önermesini, Gilles Deleuze’ün sinema taksonomisinin alt-kavramlarından biri olan algı-imge ve algı-imgenin deneysel türü ile ilişkisi temelinde araştırmak ve deneyim alanı yaratımında ortaya çıkan biçim-içerik kaynaşması durumunu tanımlayarak yönetmenin örneklem olarak seçilen 2015 yapımlı filmi Knight of Cups’ta göstermektir. Çalışmada, Terrence Malick filmlerinin ne derece deneysel olduğu, deneysel türüne dair -Deleuze’ün ifade ettiği- algısallık ve algı-imge temelli unsurların deneyim alanı yaratmada nasıl kullanıldığı, biçim-içerik kaynaşmasının nasıl gerçekleştiği ve bunun deneyim alanı ile ilişkisi irdelenmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.