Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Cosmos” İsimli Kişisel Fotoğraf Sergisi Yoğun İlgi Gördü!

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in Atılım Üniversitesi Kültürel ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sergi Alanı’nda açılan “Cosmos” isimli kişisel fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Cosmos” isimli kişisel fotoğraf sergisi 3-25 Ocak 2022 tarihleri arasında Atılım Üniversitesi Kültürel ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sergi Alanı’nda sergilenmiş ve hem öğrenciler hem öğretim elemanları tarafından büyük ilgi görmüştür.

Serginin manifestosu şu şekildedir:

“Cosmos Sergisi; Almanya'nın Münih şehrinde bulunan BMW Welt (BMW Dünyası) binasının iç ve dış yüzeylerinin detaylarını içeren on altı adet fotoğraftan oluşmaktadır.

Fotoğrafı oluştururken; bulunduğumuz andaki tüm izlenimlerimizi, çevresel şartlara ayak uydurmanın yanı sıra, o anki ruh hâlimizle birleştirerek belirli bir bütünlük yaratırız. Ancak sonradan yapılan eleme anlarında o andaki düşüncelerimiz olmadığından, ‘içimizdekileri yansıtma’ fikrinden öte, ‘doğruyu yansıtma’ fikrine yönleniriz. Ben de fotoğraf diliyle anlatmaya çalıştığım, beni etkileyen bu müze- galeriyi doğru olduğunu düşündüğüm yargılar sonucunda oluşturduğum bu karelerle, dinamik bir kompozisyonda sunmayı hedefledim. Üç boyutlu mekânı, iki boyutlu bir düzleme indirgerken, sahip olduğu hacmi göz önüne alarak detay kareleri oluşturdum.
Cosmos, sadece fotoğraflara taşınan gerçeklikten birer kesit değil, aynı zamanda mimarinin hareketliliğine dikkat çeken bir seridir. Ayrıntılarda görülen dinamizm ve bütünü oluşturan parçaların devinimiyle fotoğraflar canlılığını ortaya koyar. Var olan yapının hem malzemesinden hem de amorf bir yapıda olmasından kaynaklanan yansıma ve gölge, ilk bakışta, sunulan karenin zihnimizde biçimlenmesini zorlaştırmaktadır. Bu yönüyle fotoğraflar, gerçekten ziyade gerçeklere dair algılarımızı harekete geçirmek ve doğa ile nesnel görünenlerden daha çok zihin dünyamızda idealleşen nesnelere işaret etmektedir.

BMW Dünyası;

Fütüristik mimarisiyle dikkat çeken bu özel bina Coop Himmelb(l)au Firması’nın yetmiş bir tasarımcısı ile Paul Kath önderliğinde oluşturulmuştur. Konsept ve dizaynı bir arada tutan, dışındaki iki adet konisi, parlak dış cephe malzemesi ve eğrisel hareketlerden oluşturulmuş iç yapısıyla ziyaretçisine yüzen bir atmosfer sunmayı amaçlamaktadır. Bina, 20 Ekim 2007'de açılmıştır ve 2009 yılında en iyi kamu binası ödülünü almıştır.”

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.