Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Aşağı Yukarı” İsimli Kişisel Fotoğraf Sergisi Ziyaretçilere Açıldı

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Aşağı Yukarı” isimli kişisel fotoğraf sergisi Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Aşağı Yukarı” isimli kişisel fotoğraf sergisi Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açılmış ve hem öğrenciler hem öğretim elemanları tarafından büyük ilgi görmüştür.

Serginin manifestosu şu şekildedir:

“Aşağı Yukarı Sergisi, Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye Kampüsü’nde yer alan Rektörlük Binası’nın merdiven alanındaki detayları içeren fotoğraflardan oluşmaktadır.

Fotoğrafı oluştururken; bulunduğumuz andaki tüm izlenimlerimizi, çevresel şartlara ayak uydurmanın yanı sıra, o anki ruh hâlimizle birleştirerek belirli bir bütünlük yaratırız. Ancak sonradan yapılan eleme anlarında o andaki düşüncelerimiz olmadığından, ‘içimizdekileri yansıtma’ fikrinden öte, ‘doğruyu yansıtma’ fikrine yönleniriz. Ben de fotoğraf diliyle anlatmaya çalıştığım, beni etkileyen bu alanı doğru olduğunu düşündüğüm yargılar sonucunda oluşturduğum bu karelerle, dinamik bir kompozisyonda sunmayı hedefledim. Üç boyutlu mekânı, iki boyutlu bir düzleme indirgerken, sahip olduğu hacmi göz önüne alarak detay kareleri oluşturdum.

Aşağı Yukarı sadece fotoğraflara taşınan gerçeklikten birer kesit değil, aynı zamanda mimarinin hareketliliğine dikkat çeken bir seridir. Ayrıntılarda görülen dinamizm ve bütünü oluşturan parçaların devinimiyle fotoğraflar canlılığını ortaya koyar. Var olan yapının hem malzemesinden hem de ritmik yapıda olmasından kaynaklanan doku ve gölge, sunulan karenin zihnimizde biçimlenmesini zorlaştırmaktadır. Bu yönüyle fotoğraflar, gerçekten ziyade gerçeklere dair algılarımızı harekete geçirmek ve doğa ile nesnel görünenlerden daha çok zihin dünyamızda idealleşen nesnelere işaret etmektedir.”

Cansın İlayda Çetin kimdir?

1989 yılında Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü mezunu. İlk yüksek lisans derecesini Bileşik Sanatlar alanında Gazi Üniversitesi’nden aldı. Tezini “Ankara'da Seçilmiş Sanat Galerilerinin Sergileme Olanaklarının İncelenmesi ve Bir Uygulama Çalışması” konusunda yazdı.

İkinci yüksek lisansını İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Erasmus programıyla gittiği Venedik IUAV Mimarlık Üniversitesi’nde bulunduğu dönemde, “Sergi Mekânlarına Dönüştürülen, İşlevini Yitirmiş Olan Yapıların Çağdaş Sergileme Anlayışı Kapsamında İrdelenmesi” başlıklı tez çalışmasını, Venedik’teki yeniden işlevlendirilmiş tarihi yapıları yerinde inceleyerek oluşturdu.
Doktorasını Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü İç Mimarlık Anabilim Dalı’nda, “Fotoğrafın İç Mimarlık Eğitimindeki Etkisi ve Görsel Algı Bağlamındaki Rolü” başlıklı teziyle tamamladı. Dr. Çetin, bugüne kadar 9 kişisel sergi açtı ve çalışmalarıyla 40’a yakın karma sergi ile sanatsal projede yer aldı.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

aşağı yukarı sergiaşağı yukarı sergi2