Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’den Yeni Yayın!

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in, "Tarihi Yapıların Sürdürülebilirlik Kapsamında Yeniden İşlevlendirilmesi: Venedik Un Fabrikası Örneği" başlıklı makalesi yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),  İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in, "Tarihi Yapıların Sürdürülebilirlik Kapsamında Yeniden İşlevlendirilmesi: Venedik Un Fabrikası Örneği’’ başlıklı makalesi,  Marmara Üniversitesi Sanat-Tasarım Dergisi 12. Sayısında yayınlanmıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in makale ile ilgili görüşleri şu şekildedir:

“Günümüzde “sürdürülebilirlik” kavramına tematik yaklaşım, mimarlık ve kentsel tasarım alanında varlığını sürdürmekte ve meslek örgütlerinin bu durumda ortaya çıkan görüşleri sosyal bütünleşme çerçevesinde nasıl ele aldığını araştırmaktadır. Bunun ışığında araştırma kapsamında da, son 20-30 yıldır yaygın olarak kullanılan sürdürülebilirlik kavramını tarihsel ve çağdaş perspektiflerden kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlanmıştır. Korumaya değer yapıların yeniden inşası süreci, toplumsal bellek kavramının ve kültürel değerinin belirli belgelerini oluşturmaktır. Bu yapıların elde tutulmasının nedenleri ve faydaları araştırılmış ve bu nedenle mekanın zarar görmeden kullanılabilmesi için analitik bir çalışma yapılmıştır. Ek olarak, literatür araştırması sonucunda "koruma" ve "yeniden işlevlendirme" kavramları ile "endüstriyel miras" ve "endüstriyel arkeoloji" kavramları üzerinde çalışılmış ve kültürel, ekonomik ve çevresel nedenler açıklanarak ve tarih yorumlanarak yeniden yapılanma kavramı ortaya çıkarılmıştır.”

Makalenin özeti ise şu şekildedir:

“Günümüzde çoğu tarihi bina işlevini yitirmiş ve farklı amaçlara hizmet etmek üzere restore edilmiştir. İşlevini yitirmiş olan binaların yeniden işlevlendirilmesi sadece onları korumak değil, aynı zamanda bu binaların ömrünü de sürdürmek içindir; bu, tarihi kalitemizi korumak ve yapının mimari değerini olduğu gibi kültürel mirasımızı da korumak açısından çok önemlidir. Tren istasyonları, manastırlar ve kervansaraylar gibi tarihi binalar nadiren orijinal işlevlerini geri kazandıklarından, bu binalar yeniden işlevsel hale getirilmiş ve farklı amaçlarla kullanılmıştır. Önemli olan, geleneksel konumunu, kompozisyonunu, dengesini ve çevre ile bağlantısını bozmadan binanın işlevini yeniden canlandırmasıdır. Bu çalışmada, Venedik'teki eski un fabrikası, şimdi ise Hilton Oteli olarak kullanılan yapının dönüşümünü irdelenmiştir. Araştırmanın sonucunda çalışmada, tarihi binaların nasıl daha etkili ve verimli hale getirileceğine dair sonuçlara varılmıştır.”

Öğretim elemanımız Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Haberler

Tüm Haberler