Doç. Dr. Murat Doğan’dan bir başarı daha!
Fakültemiz öğretim üyelerinden Murat Doğan Gıda Mühendisliğine ek olarak Turizm – Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında da Doçentlik unvanı aldı.
10 Şubat’ta açılan "İç Kozmos" sergisinden bahseden Özel, pandemi dolayısıyla serginin ertelenme sürecinden bahsetti. Sanat pratiğinin geçirdiği evrimi anlatan sanatçı, İç Kozmos sergisindeki yolculuğunu, figürden soyut dile geçiş dönemlerini ve sergiyle ilgili 'sanatının omurgasını’ izleyiciyle paylaşmak istediğini belirtti. 2010 yılından günümüze kadar kendisinin başköşe olarak gördüğü eserlerini sanatseverlere gösterebilmesi açısından İç Kozmos'un keyifli bir sergi olduğunu dile getirdi.
Resimlerindeki fantastik öğeler konusuna dikkat çeken Özel, eserlerinin; soyut bir dille yola çıkan fakat arka planında bir hikayesi olan, mitolojiden ve inançlarımızdan süzülmüş dağarcığımızda dönüp dolaşan görüntülerin kolajları olduğunu ifade etti. İzleyiciye alan bırakmak konusunda, resmin plastisizmini hissetmeleri ve izleyicinin olayın içine girmesi konusunda hassasiyeti olduğunu ifade eden sanatçı, her alımlayıcının kendi dünyasıyla ilgili bir şeyler bulmasını istediğini dile getirdi. Eserlerinde kullandığı geniş espaslar, saf renkler ve belli belirsiz semboller üzerinden, izleyicinin kendi dünyasına giriş yapabilir olduğunu söyledi.
Temel Amacım İzleyiciyle Beraber Pozitif Bir Dünyaya Yol Almak
Geçmiş resimlerine baktığı zaman o anki duygularını yeniden yaşadığından, bir çeşit karşılaşma durumunun söz konusu olduğundan bahseden Özel, dönem dönem geçmiş resimlerini çıkartıp onlarla konuştuğunu çünkü onların bugünkü sanat anlayışının koordinatlarını verdiğinden söz etti.
Hülya Küpçüoğlu’nun "Pandemi ve sanat ilişkisini nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna, pandemi sürecinde sergi açmış bir sanatçı olarak sanat ortamının hem pozitif hem negatif kaygılar barındırdığı cevabını veren Özel, tüm bu kaygılara rağmen bizi ayakta tutanın üretmek olduğunu vurguladı. Yaşanan tüm olumsuzluk ve karamsarlığa rağmen sanata tutunmanın iyileştirici gücüne değinen sanatçı, evlerde kaldığımız süreç içerisinde atölyesinde sanat üretimlerine devam ettiğinden bahsetti.
Günümüz sanatının nereye doğru evrildiği sorusuna karşılık dijital dünyanın hala bir takım eksiklikler barındırdığı ve dokunma duygusundaki kutsallık noktasına ihtiyacımız olduğunu vurgulayan Özel, bunun kıymetli ve değerli olduğunu ifade etti. Programın sonlarına doğru çok yönlü sanatçı kimliğinin kendisini beslediğini ve paylaşmanın önemini vurgulayarak bu paylaşımdan aldığı sonsuz enerjiyle sanatını ürettiğini söyledi.
Küpçüoğlu’nun teşekkür konuşmasıyla sonra eren programı YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı