Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Doğada Gelişim Var!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ile TEMA Vakfı iş birliğinde düzenlenen, “Doğada Gelişim Var!” sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı olan söyleşi etkinliği, 19 Ekim 2022 tarihinde İGÜ Tower Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toprakların ve tüm doğal varlıkların korunması gerektiği bilinci ile katılımcılara doğa ve çevrenin mevcut durumu üzerinden bilgilendirmeler yapıp, yerinde öğrenmeyi destekleyen söyleşi ve rehberli botanik bahçe turu ile küresel ısınma ve iklim değişikliği, sürdürülebilir yaşam, tehdit altındaki bitkiler gibi konularda “çevresel sürdürülebilirlik ve çevre bilinci” kazandırarak gündelik yaşamda sürdürülebilirlik anlayışının geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı olan söyleşide Songül Çağışlar misafir edildi. İki oturumda gerçekleşen sunuşun teması “Çevre Bilinci ve Çevresel Sürdürülebilirlik”ti.

Yaşama Yani Toprağa Sahip Çıkmak ve Onu Korumak

Songül Çağışlar biyoçeşitlilik, ekosistemin canlı-cansız ögelerinden bahsederek başladığı söyleşiye, Türkiye’de yaşayan canlı çeşitliliği dağılımlarını açıklayarak devam etti. Türkiye’nin büyük kıta alanlarının arasında bir geçiş noktasında olması, etrafının denizlerle çevrili olup, farklı iklim tiplerinin bir arada görülmesi nedeniyle çok fazla türden canlıya ev sahipliği yaptığından bahsetti. Ardından nesli tükenmekte olan hayvan türlerine, Türkiye’de yaşayan türlerden örnekler vererek değindi.

Söyleşinin ikinci kısmında, ekosistem türleri ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. Türkiye’de yaşayan endemik türlerin sayısal analizleri paylaşıldı. Nesli tükenmekte olan canlılara ve bu yok oluşun sebeplerinin; yaşam alanlarının yok olması, aşırı avlanma, tek tip tarım, kirlilik, iklim değişikliği olduğuna vurgu yapıldı. Sunuşun son kısmında katılımcılara biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği, toprak ve su konuları üzerine düşünmeye yönelten sorular yöneltildi. Katılımcıların da düşüncelerine paylaşmasının ardından söyleşi son buldu.

Gelecek Nesillere Çözüm Önerileri Sunuyor

Proje ekibinde yer alan, İletişim ve Tasarım Bölümü Arş. Gör. Büşra Kamacıoğlu, Songül Çağışlar’ın sunumunun iklim değişikliklerin yaşandığı ve küresel ısınmanın arttığı günümüzde konu ile ilgili farkındalık kazanılmasına katkı sağladığını ve gelecek nesillere çözüm önerileri sunarak farkındalık yarattığını ifade etti. İnteraktif bir ortamda gerçekleşen keyifli söyleşi için başta Songül Hanım olmak üzere, tüm Tema vakfı gönüllülerine teşekkürlerini iletti.

Rehberli Botanik Bahçe Turu İle Devam Ediyor!

Projenin ikinci etabında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde “Bitki çeşitliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliği, sürdürülebilir yaşam” başlıkları çerçevesinde gerçekleştirilecek bir “Rehberli Botanik Bahçe Turu”, üçüncü etabında ise gerçekleştirilen faaliyetlerin sonuç ürünlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi organize edilmesi beklenmektedir.



Haberler

Tüm Haberler