İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın “Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi” başlıklı yeni makalesi yayımlandı.
Doğan’ın, “Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi” başlıklı makalesi gastronomi ve turizm alanlarında yayın süreçlerinde bulunan “Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi” adlı dergide yayımlandı.
Doç. Dr. Murat Doğan makalesinde; Avrupa'dan Afrika'ya ve oradan Asya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada yaklaşık bin yıl ve üç kıtayı etkilemiş olan Roma sanatının en önemlilerinden biri olan mozaik sanatını ele almış ve Roma Dönemi mozaiklerinin gastronomi öğeleri açısından değerlendirilmesini amaçlamıştır. Çalışmada doküman incelemesi yöntemiyle tespit edilen, gastronomi öğesi içeren toplam on beş mozaik kompozisyonuna ulaşan Doğan, göstergebilim yöntemi ile inceleme yapmıştır. Özellikle mozaiklerde; sebzelerin, meyvelerin, av hayvanlarının, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile deniz ürünlerinin gastronomi öğeleri olarak kullanıldığını belirleyen Doğan, mozaiklerin yeme-içme alışkanlıkları ve yemek konusunda pek çok bilgiyi içerdiğini belirtmiştir. Ayrıca Roma Dönemi sanat ve gastronomi ilişkisi açısından Asarotos Oikos Mozaiği’nin önemli bir eser olduğunu da belirlemiştir. Sonuç olarak Roma mozaik sanatı ve Roma yaşamı hakkında pek çok bilgiye yer veren Doç. Dr. Murat Doğan, bu bilgilerin yanında Roma mozaik sanatının, Roma gastronomisi hakkında da eşsiz bir bilgi kaynağı olduğunu belirtmiştir.
Doç. Dr. Murat Doğan’ın çalışması, Antik Roma Dönemi özelinde gastronomi ve mozaikler bağlamında yapılan ilk çalışmalardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Çalışma sürecinde en çok zorlanılan konunun Roma Dönemi mozaik eserlerin bulunduğu derli toplu bir kataloğun mevcut olmaması olduğunu belirten Doğan, çalışmanın mozaik eserler ve gastronomi kapsamında yeni çalışmalara ve katalogların hazırlanmasına kaynaklık etmesini umduğunu sözlerine eklemiştir.
Makaleyi detaylı incelemek isteyenler için makalenin künye bilgileri aşağıda verilmiştir:
DOĞAN, M. ve İKİBUDAK, E.N. (2023). Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi. Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), 15–31.
Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılarının devamını dileriz.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak 2024-2025 Güz Dönemi’nde Kariyer Merkezi desteği ile düzenlenen Kariyer Danışmanlığı Etkinliği ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden Arş. Gör. Merve Karadaban, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Mimarlık (İngilizce) ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Endüstri 5.0 ve Mimarlık” başlıklı söyleşi, 6 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde “Orman Lezzetleri” ile açık havada farklı pişirme teknikleri üzerine uygulamalı şekilde gerçekleştirilen ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yeni makalesi yayınlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü, sektörle olan bağlarını daha da güçlendirmek amacıyla yeni dış paydaşını büyük bir memnuniyetle karşıladı. ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin iş birliğiyle ilk kez düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilirlik Kısa Film Festivali, üç günlük yoğun ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) genelinde geçtiğimiz hafta, 25-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) denetimleri gerçekleşti. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...