Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Doç. Dr. Murat Doğan’dan İki Yeni Makale!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın iki yeni makalesi yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın iki yeni makalesi yayımlandı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Doğan’ın “Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi” ve “International Journal of Gastronomy and Food Science” dergilerinde makaleleri yayımlandı.

 
  1. Doğan’ın “Yemek Eleştirmenliğinin Gastronomiye Olan Etkilerinin Araştırılması” isimli makalesinde; gastronomi açısından önemli yeri olan yemek eleştirmenliğinin derinlemesine anlaşılması ve gastronomiye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmada, literatür ve doküman incelemesi ile içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise, tarihsel süreç izlendiğinde gastronomluk ve gurmelik günümüzde yemek eleştirmenliğine dönüşmüş olmasına rağmen gastronomi alanında henüz iyi bir konum kazanamamış olduğu tespit edilmiştir.

Makale künyesi; Doğan, M. ve Öztürk, S. M. (2023). Yemek Eleştirmenliğinin Gastronomiye Olan Etkilerinin Araştırılması, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi, 6(9): 1167-1181.
 
  1. Doğan’ın “Computational gastronomy: A study to test the food pairing hypothesis in Turkish cuisine” isimli makalesinde gıda eşleştirme hipotezi ele alınmıştır. Bu çalışma, gıda eşleştirme hipotezini test etmek için hesaplamalı gastronomi yöntemlerini benimsemiştir. Bu amaçla, Türkiye'deki yedi yerel mutfaktan tarifler için Gıda Eşleştirme İndeksi değerleri (içerik çiftleri arasındaki ortalama paylaşılan lezzet molekülü sayısı) hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, özellikle bazı yöresel mutfaklarda pozitif gıda eşleştirme davranışı gözlenirken, diğerlerinde negatif gıda eşleştirme davranışı bulunmuştur. Genel olarak, gıda eşleştirme hipotezinin ve buna yönelik mevcut hesaplamalı gastronomi yaklaşımının, gıda eşleştirmede kısmen başarılı olduğunu göstermektedir.

Makale künyesi; Doğan, M. ve Değerli, A.H. (2023). Computational gastronomy: A study to test the food pairing hypothesis in Turkish cuisine. International Journal of Gastronomy and Food Science, 33 (2023) 100795.
 
Doç. Dr. Murat Doğan’ı yayımlanan makalelerinden dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Haberler

Tüm Haberler