Doç. Dr. Murat Doğan’dan Üç Yeni Yayın Daha!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Doğan’ın üç farklı dergide üç farklı yeni makalesi yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Doğan’ın üç farklı dergide üç farklı yeni makalesi yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Doğan’ın “İzlek Akademik Dergi”, “OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi” ve “Toros University Journal of Nutrition and Gastronomy”s dergilerinde makaleleri yayımlandı.
-
Doğan’ın “Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture” isimli makalesinde; baharatın gastronomi tarihi ve kültürüne etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak bireysel görüşme tekniği kullanılmış ve görüşmeler sonucu ortaya çıkan bulgulara içerik analizi uygulanarak sonuçlar temalar şeklinde kategorize edilmiştir. Çalışmada sonuç olarak baharat, gastronomi tarihi ile kültürünün oluşumuna ve gelişimine birleştirici ve ayrıştırıcı rolüyle etki ettiği söylenmiştir.
Makale künyesi; Doğan, M. ve Özdemir, K. (2022). Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture. İzlek Akademik Dergi (Izlek Academical Journal), 5(2), 2022, pp. 27-41.
-
Doğan’ın “Gıda Çalışmalarında Yeni Yaklaşım: Gıda Egemenliği” isimli makalesinde gıda çalışmaları ele alınmıştır. Gıda çalışmaları, bilim, sanat, tarih, toplum ve diğer alanlarda yiyecek ve onun çeşitli yönlerinin eleştirel olarak incelenmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu makalede, gıda çalışmaları alanında yeni bir yaklaşım olan gıda egemenliğinin gastronomiyle ilişkisinin ve öneminin araştırması amaçlanmıştır. Gıda egemenliği ile gastronomi arasındaki ilişki incelendiğinde, gıda egemenliğinin uluslararası şirketlere devredilmesiyle oluşan yeni liberal düzenin sadece toplum üzerinde ekonomik sonuçları olmadığı, aynı zamanda söz konusu ülkelerin yerel yemek kültürlerini olumsuz etkileyerek gastronomilerinde negatif değişikliklere yol açtığı açıktır. Sonuç olarak, ülkelerin gastronomik kültürlerinin yakın bir gelecekte yok olma tehlikesi mevcuttur.
Makalenin künyesi; Doğan, M. ve Vatandost, E. G. (2023). Gıda Çalışmalarında Yeni Yaklaşım: Gıda Egemenliği. OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi, 3(1), 1-12.
-
Doğan’ın “Investigation of the Effect and Relationship of Vegan Cuisine on Gastronomic Culture” isimli son makalesinde ise; Günümüzün popüler diyetlerinden olan ve tüm dünyaya yayılarak bir yaşam tarzı haline gelen veganizm ve vegan mutfak kültürü üzerinde durulmuştur. Araştırmanın amacı, veganizm ve vegan mutfağının gastronomi içindeki yeri ve önemi ile etkilerini ve ilişkisini tespit etmektir. Çalışmada sonuç olarak, veganlığın, vejeteryanlıktan türemiş bir kavram olmasına rağmen çok kısa sürede çok yol kat ettiği ve vegan kültürü ile yeni mutfakların oluşturulduğu ortaya konmuştur.
Makele künyesi; Doğan, M. ve Yalçın, E. (2023). Investigation of the effect and relationship of vegan cuisine on gastronomic culture. Toros University Journal of Nutrition and Gastronomy-JFNG, 2023 (1) 53-63
Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.