03 Eylül 2026 Perşembe
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, 11 Mayıs’ta İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Lezzet Manipülasyonu: Şef Sizi Kandırıyor mu?” başlıklı bilimsel oturumda katkılarıyla yer aldı.
Etkinlikte, modern gastronomide şeflerin yalnızca sanatçı mı yoksa aynı zamanda algı yöneticisi mi oldukları tartışıldı. “Lezzet Manipülasyonu” başlığıyla düzenlenen panelde, tabağa baktığımızda gördüğümüz şeyin gerçekten lezzet mi yoksa ustaca yönetilmiş bir algı mı olduğu sorgulandı.

Programda Doç. Dr. Murat Doğan (İGÜ) yer alırken, Prof. Dr. Y. Birol Saygı (İstanbul Topkapı Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zuluğ (Özyeğin Üniversitesi) ve Şef Uğur Gömeç (UG Danışmanlık) da değerli katkılar sundu. Bilimsel perspektifin öne çıkarıldığı oturumda, nörogastronomi ve gıda mühendisliği gibi disiplinler üzerinden lezzetin ölçülebilir, formülize edilebilir ve standartlaştırılabilir yönleri ele alındı. Buna rağmen neden hâlâ “kötü yemek” kavramının varlığını sürdürdüğü sorusu masaya yatırıldı.

Akademi ile mutfak sanatları arasındaki bu çekişme, katılımcılara hem bilimsel hem de kültürel açıdan yeni bir bakış açısı sundu. Etkinlik, gastronomi alanında algı yönetimi, tüketici deneyimi ve bilimsel ölçümleme arasındaki sınırların yeniden düşünülmesine katkı sağladı.

Program sonunda, “Tabağınızdaki gerçeği sorgulamaya hazır mısınız?” sorusu, hem akademisyenlere hem de gastronomi profesyonellerine yöneltilerek tartışmanın çarpıcı bir şekilde kapanışı yapıldı.