Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Doç. Dr. Murat Doğan’ın makalesi yayımlandı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yarımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yeni bir makalesi yayımlandı.

Doç. Dr. Murat Doğan’ın “Evaluation of Ibn Khaldun’s Muqaddima in Terms of Food Studies” başlıklı makalesi yayımlandı. Makale ART/icle: Journal of Art and Design adlı derginin son sayısında yayımlandı. Yayın dili İngilizce olan çalışmada Doğan, İbn Haldun’un Mukaddime eserinin gıda çalışmaları açısından değerlendirilmesini amaçlamıştır.

Doç. Dr. Murat Doğan makale ile ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu:

“Gıda çalışmaları, gıdanın kültürel, sosyal, ekonomik ve politik boyutlarını inceleyen disiplinlerarası bir akademik alandır. Bu çalışma, İbn Haldun’un Mukaddime eserinin gıda çalışmaları açısından değerlendirilmesini amaçlamakta ve böylece klasik metne yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Çalışmanın İbn Haldun’un en önemli eseri Mukaddime’nin gıda çalışmaları açısından değerlendirilmesi bağlamında ilk olması literatüre katkı açısından önemini daha da artırmaktadır. Çalışmada birincil veri toplama aracı olarak doküman incelemesi ve verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Mukaddime ’deki gıda çalışmalarını ilgilendiren pasajlar doküman tarama yöntemiyle belirlenmiş ve içerik analizi ile temalar halinde kategorize edilmiştir. Oluşturulan temalar gıda çalışmaları açısından yorumlanarak değerlendirilmiştir. Belirlenen pasajlara içerik analizi uygulanmış ve ana temanın “Gıdanın insanlar ve toplum üzerindeki etkisi” olduğu bulunmuştur. Ana temanın (1) gıda, beslenme ve kültür, (2) gıda, beslenme ve sosyal yapı, (3) gıda, beslenme ve coğrafya, (4) gıda, politik ve ekonomik sistemler ve (5) gıda, beslenme ve din ve sağlık olmak üzere beş alt temaya sahip olduğu görülmüştür. Mukaddime gıdanın toplumların ekonomik ve sosyal yapıları üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Gıdanın kültürel, ekonomik ve sağlık boyutları üzerinde durarak, toplumların genel refahı ve istikrarı için gıda güvencesinin önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak Mukaddime, gıda ile ilgili güncel tartışmalara ve çalışmalara önemli bir perspektif sunmakta ve gıda çalışmalarının tarihsel kökenlerini anlamak için değerli bir kaynak olarak öne çıkmaktadır.”
 
Makalenin künyesi aşağıdaki gibidir:

Doğan. M. (2024). Evaluation of Ibn Khaldun’s Muqaddima in Terms of Food Studies. ART/icle: Journal of Art and Design, 4(3), 376-399.

Makalenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarının devamını dileriz.



Haberler

Tüm Haberler