Belgesel Sinema Nedir? Ne Değildir?

İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi ve yönetmen Ahmet Bikiç, İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Öğrenci Dekanlığı’nın düzenlediği Coffee-talks etkinlik serisinde “Belgesel Sinema Nedir? Ne Değildir?” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.
İletişim ve Tasarımı Bölümü’nde “Sosyal Medya Yönetimi”, “Drone Çekim Teknikleri”, “Görüntü Yönetmenliği ve Dijital Teknolojiler” gibi öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören derslerinin yanı sıra sektörde çeşitli film festivallerinin direktörlüğünü yapan ve adından sıklıkla söz ettiren Öğr. Gör. ve Yönetmen Ahmet Bikiç, İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı’nın düzenlediği, her hafta öğrencilerle öğretim üyelerinin buluştuğu etkinlik serisi Coffee Talks’da, “Belgesel Sinema Nedir? Ne Değildir?” başlıklı konuşmasıyla yer aldı. Etkinlik, J Blok’ta saat 12:00'da öğrencilere tahsis edilen 17. katta gerçekleşti.

“Belgesel Filmler Hakkında Bakış Açımız Oldukça Eksik”

Etkinlik süresince Öğr. Gör./Yönetmen Ahmet Bikiç belgesel sinemayı ve belgesel sinemanın konumunu aktardı. Bikiç belgesel sinema hakkında toplumun bakış açısı oldukça eksik olduğunu, belgesel sinema denildiğinde yalnızca bireylerin zihinlerinde “hayvan” belgeselleri canlandığını vurguladı. Oysa Bikiç, kendi çalışmalarında genellikle “insan” odağında belgesel sinema filmleri çektiğini belirterek “toplumun yaşam şekli, politik ve kültürel yapısından yani ‘insan’dan beslenerek, insanın yaptığını ve o dönemi kayıt altına alıyor. Belgesel sinema bir yandan da toplumu anlama ve anlatma noktasında dikkat çekiyor. Az okuyan bir toplum olarak belgesel sinema, topluma bir alternatif uyarma mekanizması olmalıdır” dedi.

Ayrıca Bikiç sözlerine, belgesel sinemanın topluma, kültüre ve gelecek kuşaklara ışık tuttuğunu belirterek devam etti. Belgesel filmde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin de belgeselin konusunu seçmek olduğunu dile getiren Bikiç, toplumun her kesimi tarafından izlenebilecek olan belgesellerde, özellikle konuların çok hassas olabildiğini ve bu yüzden hata yapmamak için çekilecek konu üzerinde bilgi sahibi olunması gerektiğinin altını çizdi.

Bikiç söyleşide diğer film türlerine oranla daha ufak bütçelerle çalışan belgesel sinemanın gelişen teknolojinin ve dijitalleşmenin etkisiyle pozitif yönde etkilendiğini söyledi. Fakat teknolojik gelişmelerin her ne kadar genellikle pozitif olarak görülse de niteliği düşen ve niceliği artan filmlerin sektörde fazlalaşmasına da katkı sağladığını aktardı.

Son olarak Öğr. Gör. Ahmet Bikiç proje yürütücüsü olduğu Film Atölyeleri'nde öğrencilerle birlikte çekilen Nisibis Belgeseli, Karahantepe Belgeseli, Payas Belgeseli ve Beypazarı Belgeseli filmlerini katılımcılara izletti.

Etkinlik, öğrencilerle gerçekleştirilen soru cevabın ardından sona erdi.

Öğrenci Dekanlığı tarafından her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen Coffee Talks etkinliklerinden haber almak için üniversitenin ve Öğrenci Dekanlığı’nın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruları takip edebilirsiniz.