Ayla ve Müslüm filmlerinin yönetmeni İGÜ’de!

İGÜ 4. Uluslararası Yeni Medya Konferansının konuğu Dijital Sanatlar ekibinden yönetmen Can Ulkay ve Post Prodüksiyon Sorumlusu Fatih Dağlı oldu
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) 4. Uluslararası Yeni Medya Konferansı kapsamında Ayla, Müslüm ve Türk İşi Dondurma gibi önemli yerli ana akım filmlerin çıktığı Dijital Sanatlar Yapım Evinin birer üyeleri olan yönetmen Can Ulkay ve Post Prodüksiyon Sorumlusu Fatih Dağlı sinema sektöründeki teknolojik gelişmeleri ve dijitalleşen sinema endüstri hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaşmak adına İGÜ’deydi.

Yönetmen Ulkay, hızla gelişen teknolojinin sinema sektörü için önemini vurgularken, yerli yapımların henüz Hollywood düzeyinde olmasalar da önemli görsel efektlere sahip olabileceğini, bu durumun günden güne arası kapanan bir fark olduğunu dile getirmiştir. Sözlerine Lumiere Kardeşler’in 1895 yılındaki icadı olan sinematograf ile başlayan Ulkay, aradan geçen 100 küsur yılda izleyici deneyimi olarak pek bir değişim olmadığını belirtirken, sinemanın izleyiciyi perdeye kilitleyecek heyecan unsurlarını yeni arayışlarla sürdürdüğünü vurgular.

Son dönemlerde yerli sinema sektöründe yaptıkları işlerle adlarından sıkça söz ettiren Dijital Sanatlar ekibinin yönetmenlerinden Can Ulkay, filmlerinin başarısında önemli bir payı post prodüksiyon ekibinin üstlendiğini belirtirken, Post Prodüksiyon Sorumlusu Fatih Dağlı’yı başarılarının gizli kahramanı olarak lanse etti. Post Prodüksiyon aşamalarından bahsetmek adına söz alan Dağlı; yapım sonrasının ses, efekt, renk, miksaj, foley gibi bir çok adımı olduğunu belirtirken tüm bu adımların koordineli bir şekilde sürdürülmesinin güçlüğüne dikkat çekerken bir filmin başarısını post prodüksiyon sürecinin sağlıklı bir şekilde işleyiş göstermesi koşuluna bağlamaktadır.

Konferans Dağlı’nın Müslüm, Ayla, Türk İşi Dondurma, Naim, Dumlupınar gibi filmlerinde kullandıkları görsel efektleri açığa kavuşturmak adına etkinliğe özel hazırlamış olduğu video gösterimleriyle son bulurken, konferansın ardından Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. M. Sevtap Aytuğ, konuşmacılara plaket takdim etmiştir.

Dijital Sanatlar