Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Gökçe Uzgören’den University of Glasgow Eğitim Sertifikası!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören, University of Glasgow tarafından verilen “Cultural Impact of Housing Displacement Gentrification” başlıklı eğitimi tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.
Soylulaştırma ve yerinden edilme süreçleri hakkında eleştirel düşünme yetkinliği kazandırmayı amaçlayan eğitim, University of Glasgow, School of Social and Political Science (Urban Studies) öğretim elemanlarından Dr. Craig Gurney yürütücülüğünde, Coursera platformu üzerinden çevrimiçi ortamda verildi. Toplam dört haftalık eğitim süresince her haftanın sonunda yapılan kısa sınavları ve dördüncü hafta sonunda yapılan final sınavını başarı ile tamamlayan Arş. Gör. Gökçe Uzgören, sertifika almaya hak kazandı. Eğitimin ilk haftasında, soylulaştırma kavramının nasıl ortaya çıktığı, kavramın 1960'larda ilk ortaya çıkışından bu yana nasıl geliştiği ve değiştiği üzerinde duruldu. İkinci haftada kavramın değişim süreçleri için farklı teorik açıklamaların ele alınmasının ardından, süreç içinde kimin kazanıp kimin kaybettiği hakkındaki sorular üzerinden bir anlatım gerçekleştirildi. Üçüncü hafta, soylulaştırmanın farklı yerlerde nasıl deneyimlendiğini ve yerel halka nasıl hissettirdiğini anlamak için bunların bir dizi uluslararası saha çalışmasına (Avustralya, Amerika, İngiltere vb.) yansımaları incelendi. “Soylulaştırma sürecinde mekânda ne tür değişimler gözlemlenir? Değişimi nasıl ölçebiliriz? Yerinden edilen insanlara ne oluyor, nereye gidiyorlar? Mekâna yeni gelenler kimler?” gibi sorular etrafında şekillenen son hafta ile eğitim sonlandı.

Kıymetli Bakış Açıları Kazandırdı

Eğitimin özellikle mahalle ölçeğindeki sosyo-mekânsal değişimleri daha iyi anlamayı sağlayacak çok kıymetli bakış açıları kazandırdığını belirten Arş. Gör. Gökçe Uzgören, söz konusu eğitimin, sosyal ve mekânsal değişikliklerin etkileşimi ve yaşanılan mahallelerin geleceği hakkında eleştirel düşünce geliştirebilmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Soylulaştırmanın, daha varlıklı insanların bir bölgeye taşınması ve kira/konut fiyatlarındaki artışlarla dezavantajlı insanların söz konusu bölgeden çıkarılması/çıkmak zorunda bırakılmasına yol açan süreci tanımlamak için kullanılan bir kavram olduğunu vurgulayan Uzgören, eğitim programının soylulaştırma ve yerinden edilmenin farklı şehirlerdeki ve mahallelerdeki insanlar üzerinde ortaya çıkardığı etkileri tartışma açısından önemli olduğunu belirtti.

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Haberler

Tüm Haberler